پایگاه خبری دنیای سرمایه

پیش‌بینی فعالان اقتصادی از افزایش تورم در ماه‌های آینده؛

آیا تورم تا اسفندماه به ۵۰ درصد می رسد؟

دولت یکی از برنامه های اصلی خود را مهار تورم و حرکت به سمت کاهش آن گذاشته و در این مسیر هم تلاش کرده تا طی ماه های گذشته، سرعت گیرهایی را برای کاهش تورم در اقتصاد ایران فراهم کند؛ حالا اما فعالان اقتصادی می گویند که روند افزایش تورم که از ماه های گذشته آغاز شده شرایط را به گونه ای پیش می برد که طی ۵ ماهه آبان تا اسفندماه سال جاری، تورم به ۵۰ درصد هم برسد.

به گزارش دنیای سرمایه گذاری آنلاین به نقل از اقتصاد آنلاین، مناقشات روسیه و اوکراین همزمان با شعله ور کردن آتش جنگ میان دو کشور، به اوج گرفتن تورم جهانی هم کمک کرده و در کنار مهار همه گیری کرونا، خروج از رکود و افزایش تقاضا برای کالاها، افزایش مصرف و عدم افزایش عرضه متناسب با آن و در نهایت، افزایش بهای مواد غذایی و حامل های انرژی، افزایش تورم را رقم در دنیا رقم زده است.

بررسی ها نشان می دهند که افزایش تورم، منجر به افزایش نرخ بهره سیاستی شده و در نتیجه، تمایل برای سرمایه گذاری در حوزه دلار را افزایش داده است، ضمن اینکه انتظارات تورمی هم به تبع آن کاهش یافته و افزایش پس انداز و هزینه تامین مالی بنگاهها را به ارمغان آورده است.

در واقع، افزایش تمایل برای سرمایه گذاری در دلار در دنیا سبب تقویت دلار شده که تضعیف سایر ارزها و افزایش هزینه کالاهای وارداتی را رقم زده است، ضمن اینکه افزایش تمایل به پس انداز و از سوی دیگر، بالا رفتن هزینه تامین مالی بنگاهها، کاهش تقاضا برای کالاها را هم رقم زده است؛ هر چند این عامل می تواند در کنار افت تقاضا برای افزایش دستمزد و ثبات قیمت کسب و کارها که از ثمرات کاهش انتظارات تورمی است، کاهش تورم را هم رقم بزند؛ اما فعلا دنیا بر مدار افزایش تورم و بالا رفتن قیمتها قرار گرفته است.

آنگونه که بررسی های معاونت اقتصادی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران نشان می دهد، استمرار روند افزایشی شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی خانوارهای کشور در مهرماه ۱۴۰۱ و افزایش حدود ۳ درصدی در مقایسه با شهریورماه همین سال کاملا مشهود بوده است؛ ضمن اینکه متوسط تورم ماهانه طی هفت ماهه نخست سال ۱۴۰۱ حدود ۴.۴ درصد بوده که طی فصل اول همین سال این رقم ۶.۴ درصد را به ثبت رسانده و در عین حال، در فصل دوم سال نیز، حدود ۲.۹ درصد را ثبت کرده است.
بر این اساس، با فرض اعمال سناریوی استمرار تورم ماهانه ۱، ۲ و ۳ درصد طی ۵ ماهه پایانی سال جاری، تورم کل در پایان سال جاری برای هر یک از سناریوهای مذکور، به ترتیب ۴۵.۸ درصد، ۴۷.۹ درصد و ۵۰ درصد برآورد می شود که از ۴۰ درصد پیش بینی شده از سوی صندوق بین المللی پول در گزارش چشم انداز اکتبر ۲۰۲۲ به مراتب بالاتر است.

در این میان، بررسی عوامل اصلی تشکیل دهنده تامین مالی طی هفت ماهه نخست سال ۱۴۰۱ نیز نشان می دهد که افزایش سرمایه با سهم حدود ۴۷ درصد و انتشار اوراق با سهم حدود ۵۳ درصد بیشترین سهم را در این عوامل ایفا کرده اند، این در حالی است که حدود ۲.۶ هزار میلیارد تومان با سهم حدود ۱.۲ درصد از کل تامین مالی بازار سرمایه نیز عرضه اولیه شده است.

در عین حال، افزایش سرمایه حدود ۱۰۲ هزار میلیارد تومان طی هفت ماهه نخست سال جاری با ترکیب ۹۹ هزار میلیارد تومان از محل افزایش سرمایه شرکتهای سهامی عام و ۲.۵ هزار میلیارد تومان از محل مازاد تجدید ارزیابی دارایی ها تامین مالی شده است.

در عین حال ۲.۲ هزار میلیارد تومان شرکت سهامی عام فقط در مهرماه تاسیس شده و از سوی دیگر، حدود ۶۹.۵ هزار میلیارد تومان اوراق دولتی با سهم ۵۸.۲ درصد از کل اوراق بدهی منتشر شده، ۳.۲ هزار میلیارد تومان اوراق مشارکت توسط شهرداری ها با سهم ۲.۷ درصد و ۴۶.۷ هزار میلیارد تومان اوراق غیردولتی / شرکتی با سهم ۳۹.۱ درصد منتشر شده است.

منبع:اقتصاد آنلاین

پایان پیام./

به این مطلب امتیاز دهید.
تبلیغات