گروه بازرگانی ایوا در سال ۱۳۸۰ و در بحبوحه بحران آب کشور، به عنوان نخستین شرکت ایرانی، فعالیت خود را با واردات دستگاه تصفیه آب رومیزی آغاز کرد و از آن زمان تاکنون، به صورت حرفهای و تخصصی در زمینه دستگاههای تصفیه آب خانگی به فعالیت خود ادامه داده است.
عمده فعالیت این مجموعه در زمینههای واردات، تولید داخل و مونتاژ دستگاهها در کشور است.
سید عبدالرضا سید خاموشی، مدیرعامل گروه بازرگانی ایوا که بالغ بر ۲۲ سال سابقه فعالیت در زمینه تصفیه آب و کارهای مشابه را دارد، در گفتوگو با ماهنامه «دنیای سرمایهگذاری» عنوان کرد که این مجموعه موفق به کسب رضایت کامل مشتریان خود شده و در سراسر کشور، خدمات پس از فروش مطلوبی را ارائه میدهد.
همچنین ایوا ضمن همکاری تنگاتنگ با آلمانیها، یک شرکت در این کشور هم دارد. ماحصل این مصاحبه را میخوانید.
گروه بازرگانی ایوا در زمینه تولید چه محصولاتی فعالیت دارد و این کالاها چه ویژگیهایی دارند؟
هماکنون ۱۵ محصول را به عنوان تولیدات اصلی داریم که دستگاههای تصفیه آب، فیلترها و سیستمهای دستگاههای تصفیه هوا خانگی را شامل میشود.
ویژگی این دستگاهها کیفیت بالا، کارایی و استاندارد بودن آنها است، بهطوری که برای تولیدات خود موفق به کسب استاندارد CE اروپا از کشور انگلستان شدهایم. اطمینانبخش بودن، ارائه خدمات پس از فروش و عملکرد بسیار خوب دستگاههای تولیدی ما در بیش از ۲۰ سال اخیر، موجب شده که همواره مشتریان از ما راضی باشند.
محصولات ایوا تا چه انداره امکان رقابت با نمونههای خارجی را دارد و آیا این مجموعه در بحث دانشبنیان هم ورود کرده است؟
محصولات ایوا از نظر قیمت و کیفیت و همچنین با توجه به اینکه در تامین قطعات این دستگاهها، کیفیت و استاندارد لازم را لحاظ میکنیم، کاملا امکان رقابت با محصولات خارجی را دارند. شایان ذکر است که ایوا، یک واحد تحقیقات و نوآوری دارد که همواره کلیه قطعات مصرفی و دستگاهها را کنترل میکند و بر آن نظارت دارد.
همچنین این واحد همیشه مشغول تحقیق و بررسی در خصوص موارد جدید است و هماکنون دو محصول جدید را طراحی کرده که سعی دارد، این دستگاهها را برای نخستین بار در دنیا به ثبت برساند.
آیا روابط سیاسی، مانع همکاری شما با کشور آلمان شده است؟
آلمان هنوز هم برای تجارت و صنعت ایران، دروازه ارتباط با اتحادیه اروپا محسوب میشود. باید این واقعیت را پذیرفت که نمیتوان اتحادیه کنـونی بـا ۲۸ عضو و جمعیتی افزون بر ۵۰۰ میلیون نفر را جهت برقراری روابط با دول اروپایی به منظور جلب سرمایهگذاری و فناوریهای مورد نیـاز و بـهطـور کلی توسـعه روابـط اقتصادی، تجاری و مالی نادیده گرفت.
با این حال، تجربه موفقیت بهرهگیری از دیپلماسی برقراری روابط دوجانبـه ویـژه بـا آلمان به عنوان یکـی از قدرتهای اصلی اروپایی به منظور تعامل بهتر با اتحادیه اروپا به شمار میرود.
در همین راستا با توجه به روابط تاریخی میان ایران و آلمان و همچنین بهرغم همه تحریمها، این دو کشور روابط ویژهای بین خود ایجاد کردهاند؛ بنابراین آلمان به یک دروازه مهم برای تامین کالا و خدمات فنی و مهندسی و ورود به تکنولوژیهای جدید از اروپا تبدیل شده است.
شرکت Eeva Germany GmbH واقع در دوسلدروف با تجربه چندین ساله همکاری با شرکتهای معتبر اروپایی و به ویژه آلمانی و همچنین داشتن پرسنلی مجرب، علاوه بر رفع نیازهای خود؛ تامین و خرید ماشینآلات، تجهیزات، قطعات یدکی و مواد اولیه مورد نیاز کارخانههای تولیدی ایران را از کشورهای مختلف و اتحادیه اروپا در آلمان انجام میدهد.
صادرات محصولات و طرحهای توسعه، چه جایگاهی در برنامههای گروه بازرگانی ایوا دارد؟
به برخی از کشورهای همسایه، هم به صورت قطعه و هم به صورت دستگاه کامل، صادرات داریم. همچنین با توجه به استانداردهای اخذ شده، در حال برنامهریزی برای صادرات به کشورهای دورتر هستیم.
در خصوص طرحهای توسعه نیز باید به این نکته اشاره داشته باشم که در سال جاری، برنامهای برای افزایش تولید داشتیم، بهطوری که میزان تولیدات ایوا را به بیش از ۲ برابر رساندیم که دلیل این موفقیت هم جلوگیری از هزینههای جانبی است. در همین راستا، تعداد و تنوع مدلها افزایش یافته و میزان فروش محصولات نیز رشد داشته است.
آیا کشورمان در تولید محصولات مرتبط با تصفیه آب به جایگاه قابل قبولی دست یافته است؟
رشد این صنعت در ایران بسیار خوب و چشمگیر بوده است. ۲۲ سال پیش که کارمان را شروع کردیم، هیچ شرکتی در این زمینه فعالیت نمیکرد، ولی تا به امروز تغییرات بسیار زیادی به وجود آمده و دانش فنی بسیار خوبی به کشورمان آمده است.
به عنوان مثال، در سایزهای کوچک مصارف خانگی، سایزهای مدیوم نیمه صنعتی و سایزهای بزرگ دستگاههای تصفیه آب، پیشرفتهای خوبی داشتهایم و شرکتهای زیادی در این زمینه فعال شدهاند که اطلاعات خوبی را جمع آوری کرده و پیادهسازی میکنند.
به نظر شما استفاده از محصولات تصفیه آب تا چه اندازه ضروری است؟
امروز در اکثر کشورهای جهان، آب لولهکشی کیفیت لازم برای نوشیدن مستقیم را ندارد. دستگاههای تصفیه آب مطمئن با حذف بسیاری از باکتریها، ویروسها، نیترات و سایر میکروارگانیسمها میتواند تضمینکننده سلامت آب مصرفی باشد.
از طرف دیگر، محصولات صنعتی و نیمه صنعتی در موارد پزشکی مانند دستگاههای دیالیز و صنایع کشاورزی و غذایی مانند مرغداریها و کارخانههای تولید نوشیدنی مورد استفاده قرار میگیرند؛ بنابراین استفاده از برندهای معتبر دستگاه تصفیه آب، یک اصل مهم در سلامت خانواده و از ملزومات هر خانهای میباشد.
امروزه با پیشرفت صنعت، دستگاههای تصفیه آب خوبی در داخل بازار وجود دارند. دستگاه تصفیه آب هیوندایی و رُبن که توسط این شرکت عرضه میشود، از برندهای معتبر دستگاه تصفیه آب محسوب میشود که سهم زیادی از بازار ایران را به خود اختصاص دادهاند. این دستگاهها میتوانند آب آشامیدنی سالم، معدنی و قلیایی را در اختیار شما قرار دهند.
آیا قبول دارید که گسترش استفاده از این دستگاهها همچنان نیاز به فرهنگسازی دارد؟
بله، هر چند که استفاده از دستگاههای تصفیه آب رو به رشد است، اما همچنان نیاز به فرهنگسازی زیادی دارد. طی سالهای گذشته، گروه ایوا یکی از پیشگامان در فرهنگسازی این موضوع بوده است. البته در حال حاضر احساس نیاز به این دستگاهها از فرهنگسازی پیشی گرفته و بسیاری از افراد این نیاز را کاملا احساس کردهاند.
ناگفته نماند، متاسفانه قیمتها، برای مصرفکننده مطلوب نیست. با توجه به اینکه کیفیت آب در شهرهای مختلف، استفاده از دستگاههای تصفیه را تبدیل به ضروریات اصلی هر خانواری کرده است، ولی قیمتهای آنها مانند سایر ملزومات زندگی صعودی است.
تولیدکنندگان دستگاههای تصفیه آب با چه چالشهایی مواجه هستند؟
عدم ثبات اقتصادی و نبود ثبات در قیمتها موجب شده که تمام تولیدکنندگان، امکان برنامهریزی برای آینده را نداشته باشند که قاعدتا این مساله شامل حال ما هم میشود.
نبود نقدینگی به دلیل قفل شدن منابع مالی کشور، مشکلات بسیاری را برای این بخش به وجود آورده است. همچنین از آنجا که تمام فروشها به صورت اقساطی شده و از آن طرف همه خریدها، به صورت پیش پرداختی است، توان و عملکرد تولیدکنندگان به سرعت رو به کاهش است.
برای آنکه بخش تولید پویا و فعالی داشته باشیم، چه اقداماتی باید انجام شود؟
در حال حاضر وضعیت نسبت به گذشته بهتر شده و اطمینان از اینکه سرمایهگذاری به سمت تولید میرود، افزایش یافته و از آنجا که کیفیت تولیدات داخلی ارتقاء یافته، بازار کشور به سمت تهیه محصولات داخلی رفته است.
البته همانطور که اشاره کردم، عدم ثبات و نبود نقدینگی به ترمزی برای تولید تبدیل شدهاند. متاسفانه همراهی نکردن بانکها با تولیدکنندگان و مصرفکنندگان واقعی، موجب به بیراهه رفتن تسهیلات بانکی شده است. در واقع تسهیلات بانکی در اختیار واسطهگران گذاشته میشود و آنها هم این تسهیلات را با نرخ چند برابری به دست مصرفکنندگان میرسانند.
نمونه بارز این مساله، برخی از فروشگاههای اقساطی هستند که رو به ازدیاد هم گذاشتهاند، ولی عملکرد آنها به نفع تولیدکننده نیست. ارائه تسهیلات، بدون واسطه به مصرفکنندگان واقعی، منجر به رشد تولید خواهد شد و حتما میتواند کمککننده باشد.
متاسفانه واقعیت این است که همواره کشورمان از واسطهگری صدمه خورده و هماکنون واسطهگری جدیدی به میان آمده که واسطهگری در تسهیلات و پول است. متاسفانه در شرایط فعلی، تسهیلات قفل و واسطهگری در آن زیاد شده که موجب توقف توان تولیدکنندگان میشود و در نهایت مشکلاتی را به وجود میآورد.
برگرفته از ماهنامه شماره ۸۹ دنیای سرمایه گذاری
پایگاه خبری دنیای سرمایه گذاری آنلاین