پایگاه خبری دنیای سرمایه

مديرعامل گروه صنعتي نانومهيار تاکيد کرد

افزایش قدرت رقابت با هوشمندسـازی منسوجات

محمود ضرابی

در دنیای امروز فناوری نانو توجه بسیاری از افراد را به خود جلب کرده است، زیرا این تکنولوژی به صورت گسترده میتواند پتانسیل زیادی را در محدوده وسیعی از نیازهای نهایی شده ارائه دهد. همچنین خواص منحصر به فرد این فناوری، نهتنها دانشمندان، بلکه به دلایل گوناگونی توجه صاحبان کسبوکار را نیز به خود جلب کرده است. این فناوری میتواند مقاومت و ماندگاری پارچه را بیشتر کند، زیرا ذرات نانو دارای سطح انرژی بالایی هستند؛ بنابراین میل بیشتری به ترکیب با انواع پارچه ها دارند. از طرفی، پوشش ایجاد شده از نانو روی پارچهها هیچ حساسیتی برای پوست و تنفس ندارد. یکی از شرکتهای فعال در زمینه تولید پوشاک مبتنی بر فناوری نانو در کشورمان، گروه صنعتی مهیار است که ضمن عرضه تولیدات خود در بازار داخلی، اقدام به صادرات هم کرده است. آنچه در ادامه میخوانید، به ماحصل گفتوگوی ما با محمود ضرابی، مدیرعامل گروه صنعتی نانومهیار اختصاص دارد.

در مورد آخرین وضعیت تولیدات گروه صنعتی نانومهیار و محصولات جدید این مجموعه توضیح دهید.

گروه صنعتی مهیار دارای سه شرکت تولیدی و دو شرکت فناور است. اولین شرکت تولیدی، پوشاک نانو مهیار نام دارد که در زمینه بافت جوراب و دستکش فعالیت می‌کند. محصولات این مجموعه در اکثر مراکز استان‌ها و شهرهای بزرگ کشور توزیع می‌شود و برای صادرات نیز به کشورهای همسایه عرضه می‌شوند. در این شرکت سعی کرده‌ایم که از تکنولوژی به‌روز دنیا بهره‌برداری کنیم و با استفاده از ماشین‌آلات مدرن، بسته‌بندی شیک و تنوع در طراحی و رنگ‌بندی، محصولات خود را ارائه دهیم. شرکت دوم، کیان بهدیس مهیار است که انواع نخ‌های کاوری تکست کش را تولید می‌کند. این نخ‌ها در مصارف جوراب بافی، دستکش بافی، بافت پارچه‌های تار و پودی و همچنین در تولید کش‌های شلوار، لباس زیر و ماسک کاربرد دارند. خوشبختانه محصولات این واحد از کیفیت بسیار بالایی برخوردار است و در حال برنامه‌ریزی برای صادرات هم هستیم. شرکت سوم، الوندپوش مهیار است که به تولید انواع پوشاک از جمله لباس زیر مردانه و زنانه، تیشرت، هودی و لباس‌های سفارشی برای ارگان‌ها و شرکت‌های مختلف می‌پردازد. این شرکت در سه بخش فعالیت می‌کند که شامل برندسازی برای شرکت، عرضه محصولات در اکثر مناطق کشور و صادرات به دو کشور دیگر می‌شود. با موسسات و ارگان‌های دولتی قراردادهای همکاری داریم و همچنین برندهایی که سفارش‌های خود را برون‌سپاری می‌کنند، به ما مراجعه می‌کنند. در حال حاضر با ۱۱ برند مختلف مشغول به فعالیت هستیم. شایان ذکر است، تمامی محصولات این شرکت های‌تک بوده و از فناوری نانو بهره می‌برند. خوشبختانه با اخذ مجوز از ستاد فناوری نانو، توانسته‌ایم که محصولات این شرکت را در داخل و خارج از کشور پخش و صادر کنیم. علاوه بر این، دو شرکت فناور نیز داریم که محصولات نانو تولید می‌کنند و در پارک علم و فناوری مستقر هستند. فعالیت‌های تحقیق و توسعه ما در این دو شرکت متمرکز است و شامل تولید مواد نانویی برای منسوجات و کشاورزی است. همچنین یک بخش از فعالیت‌های ما به تولید مواد غذایی اختصاص دارد که از کیتوسان برای نگهداری استفاده می‌شود. هم‌اکنون بخش تحقیق و توسعه ما در حال فعالیت است و محصولاتی را تولید می‌کند که در زمینه بندآورنده خون، کارایی بسیار خوبی دارند و می‌توانند ظرف ۳۰ ثانیه از خونریزی جلوگیری کنند.

برای سال ۱۴۰۳ چه برنامههای توسعه ای را مدنظر داشته و تا پایان سال، چه روندی را طی خواهید کرد؟

برنامه‌ریزی توسعه‌ای ما برای سال ۱۴۰۳ در پوشاک نانو مهیار، شامل نوسازی ماشین‌آلات است. همواره به‌دنبال به‌روزرسانی و استفاده از تکنولوژی‌های روز دنیا هستیم و این فرآیند در حال انجام است. برای کیان بهدیس مهیار، طرح توسعه‌ای را طراحی کرده‌ایم که سود مناسبی را به همراه داشته و ماشین‌آلات جدیدی نیز سفارش داده‌ایم. پیش‌بینی می‌شود، افتتاحیه فاز جدید طرح و توسعه در نیمه دوم امسال و در آبان ماه یا آذرماه برگزار شود. شرکت الوندپوش مهیار نیز با تمرکز بر پوشاک، به‌طور جدی در حال فعالیت است. ماشین‌آلات و طراحی‌ها به‌روز بوده و از تکنولوژی‌های نوین بهره می‌برند. ما به‌ دنبال صادرات حجم بالای محصولات به کشورهای مختلف هستیم و با کشورهای بنگلادش و پاکستان مذاکراتی داشته‌ایم تا پارچه‌های مورد نیاز آن‌ها را به‌صورت موقت ارسال کنیم و در ایران برش و دوخت را انجام دهیم؛ سپس این محصولات با برند خودشان به کشورهای اروپایی صادر خواهند شد. در مجموع مذاکرات اولیه نتایج مثبتی داشته و امیدواریم به‌زودی به امضای قرارداد برسیم.

بهکارگیری فناوری نانو چه ویژگیهای خاصی به پارچه میدهد و بهطور کلی این فناوری چه کاربردی در صنعت نساجی دارد؟

فناوری نانو ویژگی‌های منحصر به فردی مانند ضد لک بودن، آبگریزی و خاصیت آنتی باکتریال به محصولات ما اضافه می‌کند. این ویژگی‌ها باعث می‌شوند تا لباس‌ها کمتر نیاز به شست‌وشو داشته باشند که در نتیجه صرفه‌جویی در مصرف انرژی، مواد شوینده و زمان را به دنبال دارد. این نوآوری‌ها جذابیت و رقابت‌پذیری محصولات ما را در بازار افزایش می‌دهد. همچنین پوشاک هوشمند مثال دیگری از نوآوری‌های گروه صنعتی مهیار است. به عنوان مثال، لباس‌های ورزشی که از فناوری کولمکس استفاده می‌کنند، عرق بدن را جذب و به سرعت خشک می‌کنند که به خنک نگه‌داشتن ورزشکار در حین فعالیت شدید کمک می‌کند.

با توجه به مشکلات متعددی که صنعت نساجی و پوشاک کشور با آن مواجه است، به نظر شما توسعه فناوری نانو چه تاثیری در رفع این مشکلات خواهد داشت؟

در حال حاضر مشکلات و مسایل متعددی از جمله قاچاق و رقابت ناپذیری با کشورهای همسایه که هزینه‌ها را ۲۵ تا ۳۰ درصد افزایش می‌دهد، در صنعت نساجی وجود دارد. در این شرایط، تکنولوژی نانو و هوشمندسازی منسوجات می‌تواند قدرت رقابت را افزایش دهد. اگرچه محصولات‌های‌تک هزینه‌های خاص خود را دارند، اما می‌توانند جایگاه ویژه‌ای در بازار رقابت کسب کرده و با قیمت مناسب به مشتریان عرضه شوند.

تولید نانو پارچهها چه تاثیری بر کاهش چالشهای زیستمحیطی دارد و این ویژگی تا چه اندازه در کشور ما مورد توجه است؟

تکنولوژی نانو به‌طور قابل توجهی می‌تواند در کاهش مصرف انرژی، زمان و مواد شوینده موثر باشد. محصولات نانویی دیرتر کثیف می‌شوند و بو می‌گیرند یا لک می‌شوند و این امر نیاز به شست‌وشو را کاهش می‌دهد و در نتیجه، صرفه‌جویی‌های قابل توجهی در انرژی و منابع ایجاد می‌کند. همچنین این تکنولوژی ماندگاری و کیفیت پارچه‌ها را افزایش می‌دهد و به ‌محیطزیست آسیب نمی‌زند. برای تولید این پارچه‌ها مجوزهای لازم از ستاد فناوری نانو و وزارت بهداشت را نیز دریافت کرده‌ایم.

 واردات بی رویه و قاچاق و همچنین نوسانات نرخ ارز پارچه از جمله مشکلات صنعت نساجی در کشورمان است. این مساله چه چالشهایی را پیش روی این صنعت قرار داده است؟

قاچاق همچنان معضلی بزرگ برای صنعت نساجی است و در این رابطه تشکل‌ها و انجمن‌ها باید همکاری بیشتری با مسئولان داشته باشند تا قوانین و تدابیر موثری برای جلوگیری از قاچاق وضع شود و از تولیدکنندگان داخلی حمایت کند. از سوی دیگر، نوسانات نرخ ارز و مواد اولیه چالش‌های جدی را ایجاد کرده، از همین‌رو حمایت دولت از تولیدکنندگان واقعی و اختصاص ارز نیمایی به آن‌ها ضروری است، زیرا نقدینگی و سرمایه در گردش برای تولیدکنندگان، امری حیاتی محسوب می‌شود. چندین سال بود که نوسانات و افزایش دلار را داشتیم و طبیعتا همین موضوع باعث می‌شد تا قیمت مواد اولیه متغیر باشد و افزایش پیدا کند. البته مدت کوتاهی است که نرخ دلار ثابت است، ولی آتش زیر خاکستر است و هر لحظه امکان دارد، نرخ ارز به سرعت افزایش پیدا کند. در چنین شرایطی دولت باید از تولیدکنندگان واقعی حمایت کند و ارز نیمایی را فقط به تولیدکنندگان اختصاص دهد. در حال حاضر معضل اصلی که گریبان تولیدکنندگان را گرفته، نقدینگی است و سرمایه در گردش به مساله بسیار مهم و حیاتی برای تولیدکنندگان تبدیل شده است، از همین‌رو باید بانک‌ها بیشتر حمایت کنند تا دست تولیدکنندگان در سرمایه در گردش و خرید مواد اولیه بیشتر باز شود. علاوه بر این، دولت باید به‌ویژه در امور مالیاتی و تامین اجتماعی به صنعت نساجی توجه بیشتری کند. پیشنهاد بنده این است که سهم کارفرما در تامین اجتماعی از ۲۳ درصد به حداقل ۱۵ درصد کاهش پیدا کند و تسهیلات بانکی به این صنعت بیشتر تخصیص یابد تا به رشد و توسعه آن کمک کند.

پایان پیام./

به این مطلب امتیاز دهید.
تبلیغات