افزایش قیمت محصولات لبنی به مسئلهای روزمره تبدیل شده است. بررسی قیمتهای درجشده روی بستهبندی برخی از این محصولات نشان میدهد که حتی در بازههای چندروزه نیز قیمتها افزایش مییابد.
افزایش بیرویه قیمتها در بازار لبنیات
به گزارش پایگاه خبری دنیای سرمایه، بهعنوان نمونه، قیمت خامه عسلی پاک در تاریخ پنجم آذرماه ۲۵ هزار تومان بوده، اما کمتر از یک هفته بعد، در یازدهم آذرماه به ۲۶ هزار و ۵۰۰ تومان رسیده است. این افزایش نهتنها در محصولات این برند بلکه در برخی برندهای دیگر نیز مشاهده میشود.
زمزمههای افزایش قیمت از تابستان
از اواخر تابستان امسال، با افزایش قیمت شیر خام، شایعاتی درباره گرانی محصولات لبنی به گوش میرسید. این موضوع در دهه سوم مهرماه به واقعیت پیوست و قیمت برخی محصولات لبنی، از جمله اقلام مشمول قیمتگذاری دستوری، افزایش یافت.
محصولات مشمول قیمتگذاری دستوری
بر اساس اعلام سازمان حمایت از تولیدکنندگان و مصرفکنندگان، ۶ قلم اصلی محصولات لبنی مشمول قیمتگذاری دستوری به شرح زیر است:
- شیر پاستوریزه کمچرب بطری یک لیتری: ۲۸ هزار تومان
- شیر پاستوریزه کمچرب با ویتامین دی۳ بطری یک لیتری: ۲۹ هزار و ۸۰۰ تومان
- شیر پاستوریزه کیسهای کمچرب ۹۰۰ گرمی: ۲۳ هزار و ۴۰۰ تومان
- شیر پاستوریزه کیسهای کمچرب با ویتامین دی۳ ۸۰۰ گرمی: ۲۹ هزار و ۸۰۰ تومان
- پنیر یواف ۴۰۰ گرمی نسبتاً چرب: ۵۶ هزار تومان
- ماست کمچرب دبه ۲.۵ کیلوگرمی: ۷۷ هزار و ۵۰۰ تومان
افزایش قیمت مجاز تا چه میزان است؟
احسان ظفری، مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای لبنی ایران، اعلام کرده که افزایش قیمت این محصولات در محدوده ۲۵ تا ۳۰ درصد نسبت به مصوبه سال ۱۴۰۲ مجاز است. وی تأکید کرده که دولت برای جلوگیری از افزایش بیرویه قیمتها، نظارت بر بازار را تشدید کرده است.
عدم نظارت و افزایشهای خودسرانه
بااینحال، بررسیهای میدانی نشان میدهد که در دو ماه گذشته، برخی از اقلام لبنی بدون مجوز و نظارتهای لازم افزایش قیمت داشتهاند. مقایسه نرخهای درجشده روی بستهبندیها، بیانگر آن است که این افزایشها بدون هماهنگی با مراجع نظارتی و در سایه ضعف نظارتها رخ داده است.