ظرفیتهای صادراتی زیادی در بخش تولید فرآوردههای نفتی و انرژی در کشورمان وجود دارد که با استفاده از توانمندیهای بخش خصوصی، تجهیزات و تکنولوژیهای روز میتوان از آن به خوبی استفاده کرد. این امر همچنین نیازمند حمایتهای دولت و توجه ویژه آن به بخش خصوصی و فعالان این حوزه خواهد بود.
به گزارش دنیای سرمایه گذاری آنلاین،مهندس مهدی مقدمی، مدیرعامل شرکت صنایع شیمیایی پترو یاس انرژی پویا با بیان اینکه این شرکت از سال ۱۳۹۵ در منطقه اقتصادی بیرجند با هدف تولید هیدروکربنهای سبک و سنگین حاصل از بلندینگ و مشتقات نفتی تاسیس شد و با گسترش این فعالیتها، مخازن ذخیرهسازی را افزایش داده و بخش برشگیری را نیز دایر کرده ، گفت:این شرکت در حال حاضر نیز با ظرفیت ۳۰۰ تن برشگیری و ۷ هزار مترمکعب فضای ذخیرهسازی مشغول فعالیت است. در رابطه با برشگیری و هیدروکربنهای سبک و سنگین میعانات گازی نیز به لطف خدا در لیست یکی از واحدهای خوب و فعال کشور قرار دارد. شایان ذکر است، شرکت صنایع شیمیایی پترو یاس انرژی پویا از ابتدای امسال تاکنون مشغول توسعه و گسترش واحدها بوده که اصلیترین هدف به شمار میرود. طی ۱۰ ماه گذشته نیز در زمینه ذخیرهسازی که تازه انجام شده و برشگیری، امکانات خوبی به مجموعه به منظور افزایش بهرهوری، استفاده بهینه از ظرفیتها و رشد صادرات اضافه شده است.
مقدمی افزود: از آنجایی که بخش عمدهای از مشتقات نفتی، میعانات گازی و هیدروکربنها، به کشورهای افغانستان، پاکستان و… صادر میشود، شرکت صنایع شیمیایی پترو یاس انرژی پویا نیز به واسطه نقطه جغرافیایی که در آن مستقر بوده، دسترسی خوبی به این بازارها دارد. با توجه به اینکه استان خراسان جنوبی و شهرستان بیرجند تا حدودی نسبت به استانهای مرکزی مثل تهران، یزد و شهرهای صنعتی مثل تبریز، اراک و اصفهان در نقطه دورتری قرار گرفته، بعضا در ارتباط با برخی مسائل از امکانات کمتری برخوردار است. با این حال این شرکت و شرکتهای دیگر فعال، اثر مهمی در روند اشتغالزایی و تولید شهر بیرجند داشتهاند. خوشبختانه هماکنون حدود ۲۰ نفر در شرکت صنایع شیمیایی پترو یاس انرژی پویا مشغول به کار هستند که با احتساب نیروی پیمانکار به ۴۵ نفر و در صورت افزایش فعالیتهای این شرکت و تکمیل فرآیند کاری آن، به بیش از آن نیز افزایش خواهد یافت. هرچند افراد دیگری نیز به صورت غیرمستقیم از سود فعالیتهای این مجموعه بهرهمند هستند.
وی در ادامه به مقاصد صادراتی محصولات این شرکت اشاره کرد و گفت: افغانستان از جمله این کشورها است که متاسفانه طی سه ماه اخیر با مشکلاتی مواجه شده، اما با پیگیریهای شرکتهای خصوصی، دولتی و مذاکرات و مکاتبات اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفتی و پتروشیمی، در حال حل شدن است و کمکبخش واحدهای این حوزه و شرکت صنایع شیمیایی پترو یاس انرژی پویا خواهد بود. با توجه به این موضوع در نظر داریم تا در سال ۱۴۰۲ موضوع صادرات با قدرت بیشتری دنبال شود. البته بازارها و کشورهای دیگری مانند بازار افغانستان در صورت برقراری یک تجارت مفید برای این محصولات بسیار جذاب است. بازار کشورهای امارات، چین و سنگاپور که در سطوح و مقیاس بالاتر مشغول به فعالیت هستند نیز جذابیتهای زیادی دارد.
مدیرعامل شرکت صنایع شیمیایی پترو یاس انرژی پویا خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه کشورمان با نفت، گاز، میعانات گازی و… سروکار دارد، شرکتهای زیادی در این بخش فعال هستند. این امکان برای شرکتهای مینی ریفاینری مانند شرکت صنایع شیمیایی پترو یاس انرژی پویا وجود دارد که با پتروشیمیها و مجموعههای داخلی از نظر تامین خوراک، کالا، مواد و مشتقات نفتی همکاری خوبی داشته باشند، از اینرو امکان همکاریهای داخلی هم فراهم است.
مقدمی یکی از نقاط قوت شرکت صنایع شیمیایی پترو یاس انرژی پویا را توسعه و گسترش آن اعلام کرد و گفت: در حالی که بسیاری از شرکتها چندان به موضوع توسعه توجهی نداشته و از روشهای سنتی برای فعالیتهای خود بهره میگیرند. علاوه بر این، هر یک از بخشهای این شرکت آزمایشگاههای تخصصی داشته و محصولات بر اساس درخواست مشتریان تولید میشود.در حال حاضر این شرکت و شرکتهای وابسته حدود ۵۰ واحد فعال مینی ریفاینری در کشور داشته که ظرفیت بالایی در توسعه، استفاده از تکنولوژیهای روز و آزمایشگاهها دارند، اما به دلیل برخی از سیاستهای کلان، مجوز تولید گازوئیل و بنزین برای بازار داخل را کسب نکردهاند و تنها ناگزیر از صادرات هستند، در حالی که شرکت صنایع شیمیایی پترو یاس انرژی پویا در تولید محصولات باکیفیت، توانمند است.
وی ادامه داد: قطعا برای همه صنایع و شرکتهای فعال این مشکل وجود دارد، اما دغدغه اصلی این شرکتها صادرات است که به دلیل تحریم با موانعی مانند بازگشت ارز به کشور و تحویل اسناد روبهرو هستند. هرچند که با گذشت زمان شرکتها چاره و راهحلهای بهتری پیدا کرده و با تمام سختیها سعی بر بقا و ادامه فعالیت دارند. متاسفانه در گذشته شرکتهای دولتی نسبت به شرکتهای مینی ریفاینری، پالایشگاه و شرکتهای خصوصی دید خوبی نداشته و آنها را خیلی به رسمت نمیشناختند. از سوی دیگر، بهطور مداوم در تلاش برای سنگاندازی در مسیر تولید و صادرات آنها بوده و حتی در صدور مجوزها و کدهای استاندارد سختگیریهایی میکردند، اما در حال حاضر این دیدگاه از سوی دولت، وزارت نفت و وزارت صمت بهبود پیدا کرده است. صنعت نیز در حال رشد بوده و تعاملات بخش خصوصی و دولت نیز بهتر شده است. امروز در دنیا شاهد این هستیم که کشورهای فاقد مزیت در حوزه نفت و گاز از کشورهای دارای این ذخایر تامین نیاز میکنند. از آنجایی که این نعمت به وفور در کشورمان وجود دارد، قطعا یکی از ملزومات ما، بهرهوری بهینه و حداکثری از این ذخایر و تولید فرآوردههایی با کیفیت بالا است.
مدیرعامل شرکت صنایع شیمیایی پترو یاس انرژی پویا بیان کرد: از آنجایی که بازارهای صادراتی به دنبال استانداردها و کیفیت بالاتر هستند، شرکتهای داخلی نیز تلاش زیادی برای بهروزرسانی تجهیزات و امکانات خود به منظور افزایش ارزش افزوده محصولات تولیدی انجام دادهاند. قطعا هرچه به صورت تخصصیتر عمل کنیم، به همان میزان قیمت فرآوردهها و محصولات نهایی در بخش صادرات بیشتر خواهد شد.
عمده این شرکتها در بورس فعالیت داشته و علاوه بر عرضه محصولات آنها در این بازار، همه فعالیت واحدهای دولتی نیز در بورس انرژی انجام میشود. خوشبختانه شرکتهای خصوصی نیز در صدد هستند که برخی از محصولات خود را از طریق بورس عرضه کنند که در این صورت بستر شفافتری در بخش عرضه ایجاد خواهد کرد.
وی در پاسخ به این سوال که به منظور فروش محصولات آیا از بستر بورس انرژی استفاده میکنید؟ گفت: عمده این شرکتها در بورس فعالیت داشته و علاوه بر عرضه محصولات آنها در این بازار، همه فعالیت واحدهای دولتی نیز در بورس انرژی انجام میشود. خوشبختانه شرکتهای خصوصی نیز در صدد هستند که برخی از محصولات خود را از طریق بورس عرضه کنند که در این صورت بستر شفافتری در بخش عرضه ایجاد خواهد کرد.
مقدمی در پایان نیز گفت:قاچاق فرآوردههای یارانهای در کشور به روشهای مختلف در حال انجام است، ولی با توجه به پروتکلها و نظارتهایی که از طریق دستگاههای ذیربط و همچنین کارگروه تعیین ماهیت وجود دارد، همه مبادی ورودی و خروجی کنترل میشود. موضوع قابل توجه اینکه این اقدام به هیچوجه از طریق شرکتها و فعالان هیدروکربنی امکانپذیر نیست. با توجه به حُسن نیت شرکتها در انجام فعالیتهای تولیدی و صادراتی، شرایط نسبتا خوبی ایجاد شده و امید است که جبرانی برای ضعفهای گذشته باشد. در حال حاضر با توجه به مسائل موجود در کشور و رویکرد جامعه جهانی، تولید و صنعت، مسیر برونرفت ما از مشکلات اقتصادی و خروج از رکود را فراهم خواهد کرد. یک مجموعه صادراتی میتواند به خیلی از تولیدکنندگان اعم از تولیدکنندگان تجهیزات، مواد اولیه و سایر صنایع کمک کند. با توجه به این رویکردها امید است، بحث تولید با رویکرد جدیتری ادامه پیدا کرده و با پیشبرد صادرات، کشور از مشکلات موجود رهایی پیدا کند.