پایگاه خبری دنیای سرمایه

بـازار ســرمایه باید روند طبیعی خود را در پیش بگیرد

شروع سال جديد با رشد شاخص بورس و افزايش اميدها نسبت به اين بازار همراه بود که به مراتب مي توانست اتفاقات خوشايندي را در اين بازار و براي شرکت هاي وابسته رقم بزند، اما بايد دانست که لازمه تداوم رشد اين بازار، افزايش سطح اطلاع رساني عمومي نسبت به کارکرد و اهميت شرکت هاي سبدگردان به عنوان واسطه ورود به بورس به منظور کاهش ريسک هاي ناشي از نوسانات بازار است.

به گزارش پایگاه خبری دنیای سرمایه گذاری آنلاین، فاطمه سرکاری، مدیرعامل شرکت سبدگردان توسعه فیروزه گفت: فعالیت بنده از سال ۱۳۹۳ با ورود به شرکت مشاور سرمایه‌گذاری آرمان آتی شروع شد و پس از آن در شرکت سرمایه‌گذاری صنعت و معدن مشغول به کار شدم تا اینکه در راستای خصوصی‌سازی این مجموعه، در گروه مالی فیروزه ادغام شد و به عنوان مدیر تامین مالی در این گروه به فعالیت پرداختم. پس از مدتی با گروه فیروزه قطع همکاری کردم، ولی از مهرماه سال گذشته به ‌عنوان مدیرعامل وارد سبدگردان توسعه فیروزه شدم. در حال حاضر این شرکت ۵۷ نفر نیرو دارد که با احتساب کل نیروهای شرکت‌های وابسته به حدود ۲۸۰ نفر می‌رسد.

سرکاری افزود: از دیدگاه بنده، به کار بردن اصطلاح ریسک شاید برای برخی از مسائل کنونی درست نباشد. به هر حال در شرایطی که حجم ورود سرمایه به بورس روندی صعودی دارد، بازار نیز با طی یک روند رو به رشد و با اقبال گسترده نسبت به آن، رونق پیدا می‌کند، اما در شرایط رکودی نیز با مدیریت بهینه، شرایط برای دسترسی به سرمایه‌های مورد نیاز و حفظ سهم بازار فراهم است. هنر واقعی یک سبدگردان در این است که در چنین شرایطی قادر به حفظ سودآوری باشد که خوشبختانه سابقه شرکت سبدگردان توسعه فیروزه حاکی از این امر است. برای مثال، از سال ۱۳۹۹ که شاهد ریزش در بازار سرمایه بودیم، حجم بالایی از سبدهای اختصاصی در این سبدگردان جذب شده و با استراتژی موجود، بازدهی بسیار بالایی برای مشتریان در سبدهای اختصاصی رقم خورد. هم‌اکنون این سبدگردان حدود ۱۵۰ سبد اختصاصی دارد و جزو ۱۰ سبدگردان برتر کشور است.

وی افزود: وضعیت درآمدزایی این شرکت نسبت به سال گذشته بسیار بهتر شده است. شرکت سبدگردان توسعه فیروزه در سال گذشته صندوق دریای آبی فیروزه را راه‌اندازی کرد و در حال حاضر ارزش خالص دارایی‌های تحت مدیریت شرکت حدود ۷۷۰۰ میلیارد تومان است. البته هزینه‌های این شرکت نیز به مراتب با افزایش تعداد پرسنل افزایش یافته، با این حال حاشیه سود آن حفظ شده است.

مدیرعامل شرکت سبدگردان توسعه فیروزه گفت: یکی از اهداف مهم شرکت سبدگردان توسعه فیروزه، رسیدن به رتبه پنجم در میان شرکت‌های رقیب است که ابزار اصلی برای تحقق آن، استفاده از تکنولوژی و بهره‌مندی از آن در یک بستر مناسب است. در این راستا، تیم فنی فیروزه تجهیز شده و طبق برنامه‌ای مدون در حال فعالیت است. شرکت سبدگردان توسعه فیروزه در نقشه راه خود، قصد تاسیس سالانه سه صندوق جدید دارد که مشغول انجام مقدمات آن با همکاری سازمان بورس است. از نظر سبدگردانی هم در نظر دارد تا به سبدگردانی خُرد ورود کرده و از این طریق در عمل، ضمن خدمات‌دهی به سبدهای کوچک‌تر، منابعی از سوی مشتریان خرد نیز به این شرکت جذب کند. شایان ذکر است، منابع سرویس سبدگردانی خرد، از ۲۰۰ میلیون تومان تا ۵ میلیارد تومان است.

وی گفت: طبیعتا بستر فرهنگ‌سازی از سمت کلان ایجاد می‌شود، اما با این حال در چند سال اخیر، شاهد فعالیت نهادهای غیر دولتی زیادی در راستای ایجاد فرهنگ سرمایه‌گذاری غیرمستقیم هستیم. در سبدگردان توسعه فیروزه نیز تلاش شده، با آماده‌سازی کلیپ‌های آموزشی توسط تیم سرمایه‌گذاری و حرفه‌ای، دانش اقتصادی را به زبانی ساده معرفی کنیم. در این راستا، به سمت گسترش فیروزه فایننشال آکادمی حرکت می‌کنیم تا با افزایش اطلاع‌رسانی عمومی و افزایش سطح دانش جامعه، مردم را با بازار سرمایه آشنا کرده و روش درست سرمایه‌گذاری را به آنان آموزش دهیم.

این فعال حوزه مالی و بازار سرمایه گفت: مهمترین ریسک موجود در این صنعت به منابع انسانی بازمی‌گردد. متاسفانه در شرایط فعلی به وضوح می‌توان دید که افراد حرفه‌ای و متخصص بورس در حال مهاجرت هستند، در حالی که این بازار با تکیه بر سرمایه انسانی قادر به پیشبرد اهداف خود است. بازار سرمایه این‌طور نیست که مانند یک کارخانه یا واحد تولیدی با استفاده از خطوط تولید به یک محصول مشخص برسد، بلکه در آن، سطح حرفه‌ای بودن و توانمندی نیروها کاملا با هم فرق داشته و قطعا ارزش افزوده متفاوتی ایجاد خواهد کرد. شرکت سبدگردان توسعه فیروزه برای حل این مساله و ایجاد فضای برد-برد، در صدد شریک کردن منابع انسانی در سودآوری این شرکت است تا عملا آن‌ها در کنار مالکیت اصلی این شرکت قرار گرفته و در هر سودی که ایجاد می‌شود، سهیم باشند که خوشبختانه این موضوع تاکنون اثربخش بوده و وفاداری نیروی انسانی را به شرکت سبدگردان توسعه فیروزه زیاد کرده است.

وی افزود: یکی از ایرادهای جدی سیستم آموزشی کشور، عدم ایجاد آمادگی در دانشجویان و فارغ‌التحصیلان جهت ورود به بازار کار است. به عنوان مثال، دانشگاه فارغ از تجربه، اصول پایه‌ای را به دانشجویان آموزش می‌دهد، در حالی که بهره‌وری از طریق تجربه به دست می‌آید. از نظر بنده، جانشین‌پروری و آموزش در این مسیر بسیار اهمیت دارد، به همین دلیل به محض اینکه متوجه تخصص شخصی شوم، فضا را برای رشد او فراهم خواهم کرد تا عملا با پیشرفت به مراحل بالاتری برسد. به‌طور کل، شرکت سبدگردان توسعه فیروزه ضمن جذب نیروهای تخصصی، نیروهای کاملا مبتدی را نیز استخدام می‌کند تا پس از طی پروسه آموزش، توانایی لازم برای انجام فعالیت‌های این شرکت را داشته باشند. هر ساله در این شرکت ضمن تعیین اهداف، پاداش مشخصی برای تحقق آن در نظر گرفته می‌شود. علاوه بر این، از طریق موسسه آتیه ایرانیان که یکی از موسسات مربوط به گروه فیروزه است، دوره‌های آموزشی برگزار و بر اساس آن نیروهای مورد نیاز استخدام می‌شوند. در حال حاضر در فضای توسعه کسب‌وکار و فروش بازار سرمایه نیروی تخصصی کمی وجود دارد؛ لذا در این خصوص دو دوره برگزار شد و نیروهایی با پتانسیل بالا در فیروزه جذب شدند.

سرکاری گفت: این امر بستگی به رشته متقاضیان دارد. برای مثال، یک دوره یک‌صد ساعته قادر نیست، دانش حسابداری و به‌طور کل شاکله حسابداری که در یک بازه زمانی طولانی در دانشگاه آموزش داده می‌شود را به صورت همه‌جانبه در اختیار داوطلبان قرار دهد. هویت اصلی این دوره‌ها عمدتا عملیاتی کردن دانش است، با این حال در دوره‌هایی مثل دوره آموزشی کارشناسی فروش، بیش از آنکه تخصص دانشگاهی مطرح باشد، شخصیت افراد و علایق آن‌ها اهمیت دارد.

وی بیان کرد: در شرایط کنونی روند ورود نقدینگی به بورس کاملا صعودی است، اما این بازار در مقایسه با سایر بازارهای موازی مانند طلا، دلار، ملک و خودرو تا حدی عقب مانده، خصوصا اینکه بازخورد چندان مثبتی از بهبود شرایط کشور مشاهده نمی‌شود. با این حال امکان و شرایط رشد برای این بازار وجود دارد. درست است که بورس سابقه بدی در سال ۱۳۹۹ از خود بر جای گذاشته، اما در حال حاضر به‌طور غیرمستقیم در مسیر رونق است و به نظر می‌رسد، با ورود سرمایه‌های خرد به صندوق‌های سرمایه‌گذاری، بازار بهتری در قیاس با سایر دوره‌ها برای شرکت سبدگردان توسعه فیروزه نیز فراهم شود.

سرکاری در پاسخ به سوال خبرنگار دنیای سرمایه گذاری آنلاین که عملکرد دولت فعلی را با توجه به وعدههای آن در قبال بازار سرمایه چطور ارزیابی میکنید؟ گفت: به اعتقاد بنده، دستکاری در بازار سرمایه اصلا کار درستی نیست. اگر چهارچوب‌ها اصلاح شود و اجازه دهیم بازار مسیر خود را طی کند، در عمل بر اساس ارزش موجود قادر به ادامه رشد است. بازار سرمایه ظرفیت‌های زیادی برای رشد دارد، در حالی که هنوز سن کمی دارد و در قیاس با بزرگ‌ترین بازیگران بازار سرمایه دنیا بسیار عقب است، از این‌رو باید نهادهای نظارتی نیز نسبت به این موضوع توجه داشته و به تسهیل شرایط بازار کمک کنند. امید است، این مسیر با وضعیت فعلی ادامه‌دار بوده و با کمک به رشد آن به ابعاد دیگر اقتصادی نیز کمک کنیم. نمونه آن، تشکیل صندوق‌های پروژه و صندوق املاک و مستغلات است که عملا کمک می‌کند تا منابعی که در بازار سرمایه وجود دارد، به بخش‌های سازنده هدایت شود، در نتیجه می‌توان از ابزارهای مختلفی استفاده کرد تا با کمک این منابع، نقطه‌های مختلف اقتصادی را تقویت و به رشد تولید کمک کند.

مدیرعامل شرکت سبدگردان توسعه فیروزه گفت: واقعیت این است که محیط بازار سرمایه مردانه است، اما این موضوع تنها مختص کشور ایران نیست. زمانی که بنده امتحان CFE داشتم، یک بورسیه تحصیلی مخصوص زنان داشت؛ یعنی به واسطه خانم بودن به افراد تخفیفی داده می‌شد. در توضیحات آن نیز نوشته بود، از آنجایی که تعداد بانوان در بازار کمتر است، CFE این فرصت را ایجاد می‌کند که زن‌ها ورود بیشتری به این فضا داشته باشند. با این وجود، همیشه نگاه خوبی نسبت به موضوع تفکیک جنسیتی نداشته‌ام. شاید بهتر باشد که همه زنان و مردان را به چشم یک انسان نگاه کنیم و ویژگی‌های آن‌ها را بر این اساس بررسی کنیم، چراکه طبیعتا ممکن است خانم‌هایی باشند که در حوزه شفافیت به خوبی عمل کنند و عده دیگری به این موضوع بی‌توجه باشند. اگر این نگاه در بازار سرمایه و حتی سایر بخش‌های اقتصادی تقویت شود و در صنایع، انسان‌ها فارغ از جنسیت مورد توجه باشند، حتما تعداد بانوان در عرصه‌های صنعتی و اقتصادی بیشتر شده و هر کسی در جایگاه شایسته خود قرار خواهد گرفت.

 

پایان پیام./

به این مطلب امتیاز دهید.