پایگاه خبری دنیای سرمایه

بی‌تـوجهی دولـت‌مردان به تولیـدکنندگان

تجربه و تخصص دو شرط لازم براي موفقيت در صنعت چاپ و کاهش هزينه های آن است که معمولا در شرکت ها و واحدهای توليدی باسابقه مورد توجه قرار گرفته و کمتر می توان از آن در ساير واحدهای کوچک سراغی گرفت. با توجه به شرايط تحريم و بی ثباتی های اقتصادی که ضمن کاهش حجم توليدات، افق پيش روی صنعتگران را مبهم کرده، شرکت های بزرگ و صاحب نام از اين دو مقوله برای غلبه بر مشکلات بهره گرفته اند.

به گزارش پایگاه خبری دنیای سرمایه‌گذاری آنلاین، مهندس محمود ذوالفقاری، مدیرعامل هلدینگ خجسته گفت: در این هلدینگ حدود ۶ واحد وجود داشت که توسط بنده، برادر و اعضای خانواده مدیریت می‌شد، ولی با مرور زمان هلدینگ خجسته کوچک‌تر شد و هم‌اکنون در قالب سه مجموعه از جمله شرکت چاپ خجسته کیاپارس، شرکت چاپ و نشر سبزارنگ و شرکت چاپ و نشر خجستگان فعالیت دارد و در نظر داریم که به دلیل شرایط بحرانی موجود و ضعف نیروی انسانی، مجموعه چاپ برجیس هم با این بخش‌ها ادغام شود. این هلدینگ از ابتدا تمام مراحل چاپ را برای مشتریان فراهم آورده که از این کار می‌توان به عنوان یکی از ویژگی‌های مهم آن یاد کرد. همچنین هلدینگ خجسته، بزرگ‌ترین هلدینگ حوزه چاپ  و نشرکتاب بوده و ظرفیت و توان بسیار بالایی دارد و از دو سال پیش نیز وارد بخش بسته‌بندی و چاپ جعبه شده است.

وی افزود: برای بررسی این موضوع باید دو مقوله کمی و کیفی را در نظر گرفت. در رابطه با مورد اول نکته مهم این است که کتاب‌ها به موقع چاپ و توزیع شود که هم‌اکنون مشکل جدی در این حوزه نداریم. از طرفی، موضوع کیفیت در باب کتب درسی به دلیل سادگی، معنا و مفهومی ندارد. حجم کتاب‌های درسی معمولا بالا بوده و با ماشین‌هایی چاپ می‌شود که دقت بالا و تنظیمات حساسی ندارد، از این‌رو بحث نظارت کیفی در خصوص آن مطرح نیست، هرچند می‌توان با نظارت بیشتر این مقوله را تقویت کرد.

ذوالفقاری گفت: با توجه به شوکی که از شرایط بد اقتصادی به فعالیت‌های این حوزه وارد شده، به نظر می‌رسد که کار تولید در کشورمان به صرفه نباشد. برای مثال، برگشت سرمایه حدود ۷ الی ۸ ماه طول می‌کشد و تورم نیز به‌طور ماهانه از ارزش سرمایه تولیدکنندگان می‌کاهد و عملا سود آن‌ها را تبدیل به زیان می‌کند، بر همین اساس هر آنچه در سال قبل تولید شده، برای ما زیان‌آور بوده است. نوسانات شدید صدمه زیادی به این فعالیت وارد کرده و همین امر موجب کاهش حجم تولید توسط تولیدکنندگان شده است. صنعت چاپ وضعیت نامناسبی دارد و فشارهای زیادی به آن وارد است که در حال حاضر راهی جز مدیریت هزینه تا رسیدن به ثبات نیست. شاید در این راستا تنها راه‌حل، باز شدن مرزهای صادراتی باشد که به نظر می‌رسد، با توجه به نبود هیچ‌گونه برنامه‌ریزی در این خصوص از سوی متولیان امر، شدنی نباشد.

مدیرعامل هلدینگ خجسته افزود: بسیار پایین است و اگر با دو دهه پیش مقایسه کنیم، میزان سودآوری آن هم بسیار پایین آمده، زیرا مواد اولیه که ۶۰ درصد هزینه‌های این صنعت را در بر می‌گیرد، بسیار گران شده است. از سوی دیگر، سرمایه‌گذاری در این صنعت بسیار سخت و دشوار شده و کمتر کسی توان ورود به آن را دارد. برعکس بسیاری از صنایع که یک تولید روزمره و ثابت دارند، تولیدات صنعت چاپ کاملا متنوع و متفاوت از سال‌های قبل است، به همین دلیل از دقت بالایی برخوردار است.

وی گفت: متاسفانه صنعت چاپ به‌رغم اینکه رتبه سوم تا پنجم صنایع مهم دنیا را دارد، در کشورمان به دلیل موانع سیستم بانکی در اعطای تسهیلات، موانع واردات مواد اولیه، نبود متولی درست در بخش صادرات و… آن‌طور که باید معرفی نشده و سهمی از صادرات ندارد. شاید این موضوع هیچ جایی مطرح نشده که اکثر صنایع، وابسته هستند و بدون صنعت چاپ معنا و مفهومی پیدا نخواهند کرد. به اعتقاد بنده، این صنعت به درستی معرفی نشده تا در جایگاه مناسب قرار گیرد و سهم واقعی خود را از بازارهای منطقه و صادرات به دست آورد، از این‌رو در قیاس با کشورهایی مانند ترکیه و دوبی اصلا قوی نیست و کشورهای اطراف نیز کمتر در این حوزه قدم برداشته‌اند.

این فعال حوزه چاپ افزود: محدودیت‌هایی در این زمینه وجود دارد که مانع از تولید سفارش‌های کشورهای دیگر در داخل می‌شود. به عنوان مثال، اگر برچسب‌ها از تصاویر نامتعارف استفاده کرده باشند، ممنوعیت دارد و در کنار سایر محدودیت‌ها چالش‌برانگیز بوده و مشکلات زیادی را در پی خواهد داشت، بر این اساس وضعیت صنعت چاپ اصلا خوب نیست و تعطیلی بسیاری از واحدها را در پی داشته است. تنها نقطه امید این است که در آینده یا ظرفیت تولید افزایش پیدا کند یا اتفاق خاصی در بخش صادرات رخ دهد، در غیر این صورت با شرایط فعلی واحدهای با مدیریت ضعیف، شکننده‌تر شده و واحدهای دارای مدیر توانمند نیز با چالش زیادی مواجه خواهند بود. متاسفانه بخش تولید با وجود شعارهای هر ساله اصلا دغدغه دولت‌مردان کشور نبوده و با توجه به این موضوع، قطعا شرایط آن تا پایان سال بدتر از سال گذشته خواهد بود. همان‌طور که ذکر شد، به دلیل شرایط بد تولید و تورم نجومی، خیلی از صنایع ظرفیت خود را پایین آورده تا کمتر زیان ببینند. هلدینگ خجسته زمانی با ۴۰۰ نیرو جزو هلدینگ‌های برتر کشور بود، اما کنون چالش‌های زیادی برای کسب درآمد دارد، در حالی که درآمد سرمایه‌گذاری یک فرد در خرید ملک و زمین بیشتر از این هلدینگ است. این نابرابری‌ها، عدم‌حمایت‌ها و بی‌تعادلی‌ها قطعا تولیدکننده را دلسرد می‌کند، به‌طوری که برخی از مواقع چنین برداشت می‌شود که دولت اصلا توجهی به تولیدکنندگان ندارد.

مدیرعامل هلدینگ خجسته گفت: کشورمان نسبت به کشورهای دیگر نمایندگی فعال چاپ ندارد تا سرویس‌های مورد نیاز را به آن‌ها ارائه داده یا از ماشین‌آلات آن‌ها استفاده کند. همچنین ارزی هم در اختیار ندارد، از این‌رو از ماشین‌آلات دست‌دوم استفاده کرده و صنعتی فرسوده به نظر می‌رسد. از وضعیت کنونی پیداست که صنعت چاپ، صنعتی حاشیه‌ای برای دولت تلقی شده و همین مساله، شرایط را برای فعالان این بخش سخت و پیچیده کرده است.

وی افزود: توصیه بنده به این افراد این است که بیشتر بر بخش مدیریت هزینه متمرکز باشند. در یک مقطعی تولید اقتصادی بیشتر، صرفه اقتصادی بالاتری داشت، اما امروز این وضعیت تغییر پیدا کرده است. به نظر می‌رسد، در این مقطع باید گزینشی کار کرد و با هر قیمت و هزینه‌ای تن به تولید نداد تا شاید کشور به یک ثبات نسبی و تورم حداقل زیر ۱۵ درصد برسد که هرچند رقم کمی نیست، اما نسبت به نرخ بالای تورم فعلی بهتر است.

ذوالفقاری در انتها بیان کرد: واقعیت این است که دولت‌مردان ما باید به یک نقطه‌ای برسند که به‌طور شفاف و نه شعاری، به ظرفیت بالای تولید باور داشته باشند. چگونه کشوری مانند چین مواد پتروشیمی، سنگ‌آهن و… از کشورمان وارد کرده و محصول  با قیمتی رقابتی در سطح جهان تولید می‌کند، در حالی که ما از چنین توانی برخوردار نیستیم؟ اشکال کار در تصمیم‌گیری و مدیریت داخلی، رانت، عدم سیاست‌گذاری بهینه در بخش صادرات مانند تصمیم‌گیری برای اعطای مشوق صادراتی و تسهیلات واردات برای موسسات صادراتی، وجود محدودیت‌ها، عدم تعاملات با دنیا و… است و به بحث‌های حاشیه‌ای ارتباطی ندارد. افراد زیادی می‌توانند به‌طور دلسوزانه در این زمینه قدم بردارند که باید بستر فعالیت آن‌ها را فراهم کرد. در زمینه چاپ، کشورمان ظرفیت زیادی برای تامین کتاب مورد نیاز بازار افغانستان و کشورهای آفریقایی دارد و استفاده از آن کار پیچیده‌ای نیست. متاسفانه دولت‌مردان، وزارت صمت و از جمله اتحادیه چاپخانه‌داران که تلاش زیادی در این عرصه دارد، به جای کارهای اصلی و ضروری، درگیر حواشی شده‌اند.

 

پایان پیام./

به این مطلب امتیاز دهید.