محققان، از اصفهان به عنوان یکی از کهنترین مراکز فرهنگی و تمدنی فلات مرکزی ایران با بیش از ۶ هزار سال قدمت یاد میکنند. هماکنون اصفهان به عنوان دومین شهر صنایع دستی جهان به شمار میرود و در کنار آثار ارزشمند تاریخی خود، دارای فرصتهای بیشماری برای توسعه در حوزه گردشگری است. اهمیت فرهنگی و حتی سیاسی اصفهان بهگونهای است که اعضای اکثر هیاتهای خارجی که به ایران و تهران به عنوان مرکز سیاسی کشور سفر میکنند، اصفهان را به عنوان مقصد دوم سفر خود به ایران انتخاب میکنند و این نقطه قوتی برای توسعه گردشگری اصفهان به شمار میرود. این استان با دارا بودن بیش از ۲۲ هزار اثر تاریخی که ۷ اثر آن به ثبت جهانی و بیش از یکهزار و ۸۰۰ اثر آن به ثبت ملی رسیده و وجود بیش از ۱۹۹ رشته صنایع دستی، به عنوان دومین شهر جهانی صنایع دستی، از موقعیتهای بسیار ارزشمندی در راستای توسعه گردشگری برخوردار است. علیرضا رئیسی، نایب رییس جامعه هتلداران استان اصفهان و مدیرعامل هتلهای سپاهان و ونوس، در گفتوگو با ماهنامه «دنیای سرمایهگذاری» به بررسی بخشی از ظرفیتها و فرصتهای سرمایهگذاری در این شهر تاریخی پرداخت. وی ۲۰ سال پیش تصمیم گرفت که وارد فعالیت در رشته هتلداری شود، از همینرو هتل سپاهان را احداث کرد که در ابتدا ۳ ستاره بود، ولی بعد از حدود ۵ سال، فاز دوم توسعه را در دستور کار قرار داد. در سال ۱۳۹۶ با اقدامات توسعهای، در زمان کرونا تجهیزات بسیار عالی را تدارک دید و پس از آن، قسمت جدیدی را راهاندازی کرد، بهطوری که هماکنون به عنوان یک هتل ۴ ستاره؛ خدمات مطلوبی ارائه میدهد. مشروح این مصاحبه را میخوانید.
هتل سپاهان اصفهان و هتل ونوس، چه ویژگیها و مشخصههایی دارند و چه خدماتی را به مهمانان ارائه میدهند؟
هتل سپاهان دارای ۷۵ اتاق و سالنهای اجتماعات متعدد با اندازههای مختلف است که سالن بزرگ حدود ۳۰۰ نفر و سالن کوچکتر هم ۱۵۰ نفر ظرفیت دارد. این هتل دارای استخر بسیار خوب، باشگاه بسیار مجهز، اتاقهای ماساژ، بیلیارد و سایر امکانات است. حدود ۱۰ سال پیش با شراکت یکی از دوستان، هتل ونوس را خریداری کردیم که آن هم هتل ۳ ستاره بسیار خوبی است و دارای ۶۰ اتاق و مجموعه استخر و تمام امکانات و تجهیزات لازم برای یک هتل است. هتل ونوس در خیابان آمادگاه نزدیک به آثار تاریخی و دیدنی اصفهان قرار دارد و هتل سپاهان هم در خیابان فرشادی، نزدیک به میدان نقش جهان، پل خواجو و دیگر آثار دیدنی و تاریخی واقع شده است.
اصفهان دارای آثار تاریخی بسیار ارزشمندی است که ۷ اثر تاریخی این شهر ثبت جهانی شده که فرصت بزرگ سرمایهگذاری در صنعت هتلداری و گردشگری محسوب میشود. به نظر شما تاکنون تا چه اندازه از این ظرفیت کمنظیر استفاده شده است؟
اصفهان یکی از دیدنیترین شهرهای جهان است و اگر کسی قصد سفر به ایران را داشته باشد، اولین برنامهاش، دیدن از اصفهان و سپس سایر شهرها است. اصفهان آثار دیدنی بومی دارد؛ یعنی آثاری که سالها قدمت دارد و آثاری نیستند که تازه ساخته شده باشند تا بخواهند برای آن توریست جذب کنند. متاسفانه چندسالی است که به دلیل سیاستهای دولتهای مختلف، مقداری اصفهانیها، اصفهانگریز شدهاند. همانطور که اطلاع دارید، چندین سال است که آب رودخانه اصفهان قطع شده است؛ در صورتی که میتوانستند با مدیریت صحیح اجازه دهند که همیشه رودخانه آب داشته باشد که در این موضوع، کوتاهی شده است. اصفهان آنقدر زیبا است که هیچ کمبودی ندارد و واقعا دیدنی است و اگر یک توریست به اصفهان بیاید و بخواهد هر روز اصفهان را بگردد، حداقل باید ۱۰ روز در اصفهان بماند تا از صبح تا شب بتواند مکانهای دیدنی معمولی آن را ببیند. به هر حال حدس ما این است که بعضی از دولتها، کمبودهایی برای اصفهان درست کردهاند و در مورد ایجاد امکانات درست مانند مترو کوتاهی شده است.
در حالی که بسیاری از کشورها برای جذب گردشگر، تمامی ظرفیتهای خود را به کار میگیرند و به اقداماتی همچون ساخت هتلهای با ستاره بیشتر متوسل میشوند، اما سهم استان اصفهان به عنوان مهمترین شهر توریستی کشور، فقط دو هتل پنج ستاره است. چرا توجه کافی به ساخت چنین هتلهایی در این شهر توریستی نشده است؟
اگر از تحریمها خارج شویم، مشکلات سیاسی کشورمان تمام شود و برای توریستهایی که قصد سفر به ایران را دارند، امنیت و آرامش مهیا شود، ساخت هتل هم رونق خواهد گرفت. واقعیت این است که اصفهان نیاز به ۲۰۰ هتل دیگر دارد، زیرا این شهر هتلهای بسیار کمی دارد و مخصوصا در مورد هتلهای ۴ و ۵ ستاره با کمبود جدی مواجه است؛ به این دلیل که تاکنون در این رابطه سرمایهگذاری نشده است. البته علت عدم سرمایهگذاری هم به بحثهای سیاسی و نبود توریست مربوط میشود، زیرا بعد از کرونا، کشورمان پذیرای توریستهای اروپایی نبوده و هر زمان هم که اقدامی برای برقراری سفر توریستهای اروپایی به کشور صورت گرفته، مشکلات سیاسی پیش آمده که متاسفانه مجددا قطع توریست شده است. در حال حاضر توریستی نداریم که بخواهیم هتلهای دیگری اضافه کنیم، چراکه ساخت هتل هزینههای بسیار بالایی دارد و افرادی که اقدام به این کار کنند، متضرر میشوند. بر همین اساس، سرمایهگذاران فعلا از انجام این کار ممانعت میکنند؛ مگر آنکه مشکلات و مسایل سیاسی کشور حل شود.
اصفهان علاوه بر آثار تاریخی و میراث شاخص و جهانی، از جاذبهها و ظرفیتهای ناشناخته بسیاری مانند حیات اجتماعی و ساختارهای فرهنگی برخوردار است. این موضوع چه تاثیری در جذب سرمایه گذاران خواهد داشت؟
اصفهان در هر فصلی، ۴ فصل است و توریستهایی که به این شهر سفر می کنند، میتوانند همزمان با یکونیم تا دو ساعت فاصله زمستان را ببینند و دوباره با دو ساعت فاصله از مرکز شهر میتوانند تابستان گرم را مشاهده کنند. به هر حال این شهر قسمتهای مختلف بسیار خوش آب و هوا دارد که در اطراف اصفهان واقع هستند. منابع طبیعی بسیار خوب و زیبایی دارد و توریستها میتوانند در هر زمانی از این آثار و منابع تاریخی و طبیعی استفاده کنند. مردم اصفهان به خوبی از توریستها استقبال میکنند و به آنان علاقهمند هستند و میتوانند با توریستها همراه شوند. اتفاقا قبلا هم توریستهایی که به اصفهان سفر کرده بودند، از سفر خود خیلی راضی بودند و وقتی به اصفهان میآیند، فکر میکنند که در منزل خودشان هستند و بسیار شاد اصفهان را ترک میکنند.
صنایع دستی استان اصفهان، از دیگر فرصتها و ظرفیتهای سرمایهگذاری در صنعت گردشگری و هتلداری است. تا چه اندازه روی این ظرفیت کار شده است؟
اصفهان، شهر هنر است و در خانه تمام مردم این استان؛ هنرهای صنایع دستی، موسیقی، خط و نقاشی با کیفیت بسیار خوب وجود دارد. صنایع دستی اصفهان جزو برترینهای دنیا است و اگر مثلا در ایران ۶۰۰ صنایع دستی مشخص شده باشد، حدود ۴۰۰ صنایع دستی فقط متعلق به اصفهان است که به ثبت جهانی هم رسیده است. به هر حال مردم اصفهان در رشتههای صنایع دستی بسیار ماهر و متبحر هستند و این موضوعی است که می توان به وضوح در اصفهان مشاهده کرد.
اقدامات و فعالیتهای جامعه هتلداران استان اصفهان در بهرهگیری از فرصتها و ظرفیتهای سرمایهگذاری را چگونه ارزیابی میکنید؟
جامعه هتلداران تلاش بسیاری میکنند تا مردم و سرمایهگذاران را تشویق به ایجاد مجمتعهای گردشگری، هتلهای بزرگ و… کنند، ولی هر کسی که قصد سرمایهگذاری دارد، از قبل تحقیقات لازم را انجام میدهد و از آنجا که پس از تحقیق، متوجه میشوند که در حال حاضر در بحث جذب توریست، مشکلاتی در کشور وجود دارد و مسائل سیاسی کشور، شرایط ضد توریستی ایجاد کرده است، از این کار صرف نظر میکنند.