پایگاه خبری دنیای سرمایه

مديرعامل بانک صنعت و معدن خبر داد

تـحول در مسیر تامین مالی بنگاه‌ها با اجـرای طـرح «نوبـان»

با وجود اینکه شرکت‌های دانش‌بنیان و صنایع کوچک و متوسط نقش بی بدیلی در ایجاد و حفظ اشتغال و تسهیل فرآیندهای انتقال فناوری بر عهده دارند، اما همواره با چالشی به نام تامین منابع مالی ارزان قیمت مواجه هستند. در سال‌های اخیر موضوع تامین منابع مالی، به دلیل تورم بالا و پیش‌بینی‌پذیر نبودن شرایط آتی، اهمیت دوچندانی پیدا کرده و یکی از مشکلات جدی نظام اقتصادی کشور محسوب می‌شود. این در حالی است که به دلیل افت شدید سرمایه‌گذاری‌ خارجی به جهت تحریم‌های ظالمانه و افزایش ریسک و عدم‌امکان استفاده از ظرفیت‌های نظام بانکی در مبادلات و تجارت بین‌المللی و همچنین رشد بالای تورم و افت شدید ارزش پول ملی کشور و بالا رفتن هزینه‌های تولید و خروج سرمایه از کشور، دسترسی به منابع مالی مورد نیاز برای فعالیت‌های توسعه‌ای یا سرمایه در گردش در شرکت‌ها با چالش‌های بسیاری مواجه شده است. در این شرایط تامین مالی به‌موقع و با نرخ‌های مناسب، یکی از نیازهای مهم بنگاه‌های اقتصادی کشور برای تولید محصولات و ارائه خدمات و ایجاد ارزش‌افزوده است.

با توجه به اهمیت این موضوع، بانک صنعت و معدن به عنوان بانک توسعه‌ای تخصصی با طراحی و اجرای برنامه هدفمند تامین مالی برای این نوع صنایع با عنوان نوبان با نرخ سود پایین‌تر یک راهکار موثر در کاهش موانع و تسریع در رشد اقتصادی این صنایع معرفی کرده است. 

ویژگی‌های طرح

از جمله ویژگی‌های این طرح می‌توان به نرخ سود تسهیلات ترجیحی ۹ درصد سالانه، دریافت اولین تسهیلات ۲ ماه تا یک‌سال بعد از افتتاح حساب، پرداخت تسهیلات تا سقف ۵۰ میلیارد ریال، پرداخت تسهیلات تا ۲ برابر میانگین موجودی طی دوره، پرداخت تسهیلات تا ۲.۳ برابر میانگین موجودی طی دوره برای شرکت‌های دانش‌بنیان و واحد‌ها و صنوف تولیدی واقع در استان‌های کم‌برخوردار (آذربایجان غربی، ایلام، چهارمحال و بختیاری، خراسان جنوبی، خراسان شمالی، سیستان و بلوچستان، کردستان، کرمانشاه، کهگیلویه و بویراحمد و لرستان)، بازپرداخت ۱۲ ماهه به صورت اقساط ماهانه و بررسی درخواست اولیه به صورت غیرحضوری از طریق همین درگاه اشاره کرد. 

به گفته دکتر محمود شایان، مدیرعامل بانک صنعت و معدن، این بانک با هدف حمایت ویژه از بخش تولید و اشتغال کشور با ارائه تسهیلاتی در قالب طرح نوبان، شرایط مطلوبی را برای واحدهای تولیدی کوچک و متوسط (SME)، دانش‌بنیان‌ها و صنوف تولیدی دارای پروانه بهره‌برداری فراهم کرده که به دنبال تسهیلات با مبلغ مناسب و فرآیند بررسی و پذیرش غیرحضوری هستند.

وی با اشاره به اهمیت حمایت ویژه از بخش تولید کشور به خصوص در شرایط دشوار تحریم‌های اقتصادی و ناترازی انرژی تاکید کرد: این بانک طرح یادشده را برای رفع بخشی از موانع و مشکلاتی که تولیدکنندگان به دلایل کمبود نقدینگی با آن مواجه هستند، ارائه کرده تا شاهد کاهش ظرفیت تولید و تعطیلی هیچ بنگاه اقتصادی در شرایط کنونی کشور نباشیم و در کمترین زمان ممکن بتوانیم این واحدها را تامین مالی کنیم.

آن‌طور که مدیرعامل بانک صنعت و معدن می‌گوید، این تسهیلات شامل دو طرح با نرخ سودهای ۹ و ۲۳ درصد، به ‌ویژه برای آن دسته از مشتریانی که به دنبال تسهیلات سریع و دارای شرایط منعطف هستند، گزینه‌های مناسبی به شمار می‌رود؛ این تسهیلات تا سقف ۵۰ میلیارد ریال و تا ۲ برابر میانگین حساب (شرکت‌های دانش‌بنیان و واحدهای تولیدی فعال واقع در استان‌های کم‌برخوردار تا ۲/۳ برابر سپرده) قابل پرداخت است.

دکتر شایان به دیگر مزایای این طرح اشاره کرد و گفت: مبلغ تسهیلات در طول دوره با توجه به میانگین سپرده مشتری به صورت حداقل مانده در روز محاسبه و ملاک عمل پرداخت تسهیلات بوده و حداقل مدت زمان انتظار و ماندگاری سپرده‌ برای بهره‌مندی از تسهیلات این طرح، ۶۰ روز پس از افتتاح حساب است که حساب افتتاح شده قابلیت واریز و برداشت و وکالتی شدن برای خرید از بورس کالا یا انرژی را نیز دارا هستند.

وی افزود: البته همچنان اهلیت و صلاحیت متقاضی و توجیه اقتصادی، فنی و مالی از پیش‌نیازهای اعطای این تسهیلات بوده و انعقاد قرارداد آن منوط به عدم وجود بدهی غیر جاری و یا تعیین تکلیف و عدم دارا بودن چک برگشتی و یا رفع سوء اثر آن و تعیین تکلیف وضعیت بدهی شرکت، سهامداران عمده، اعضای هیات مدیره نزد شبکه بانکی و ذی‌نفعان نزد بانک صنعت و معدن خواهد بود.

طرح نوبان؛ یک فرصت استثنایی 

طرح نوبان با هدف دسترسی به منابع مالی با نرخ سود پایین و شرایط بازپرداخت منعطف طراحی شده و در شرایطی که یکی از بزرگ‌ترین چالش‌های پیش روی بنگاه‌های کوچک و متوسط و شرکت‌های دانش‌بنیان در کشور، دسترسی به منابع مالی با نرخ سود پایین و شرایط بازپرداخت منعطف است، یک فرصت استثنایی برای این قبیل بنگاه ها و شرکت ها محسوب می شود. در این طرح، بانک صنعت و معدن با پرداخت تسهیلات با نرخ سود ۹ درصد سالانه، راهکاری عملی برای رفع موانع مالی ارائه کرده است.

اهداف اصلی طرح نوبان

طرح نوبان بانک صنعت و معدن با شعار تامین مالی تولید، فرصتی عالی برای توسعه فعالان حوزه تولید، دانش‌بنیان‌ها و اصناف فراهم کرده و یکی از اهداف اصلی این طرح، حمایت از تولید داخلی و افزایش اشتغال پایدار است؛ به این معنی که این طرح با تامین سرمایه در گردش واحدهای تولیدی، به تسهیل فرآیند تولید و ایجاد اشتغال در بخش‌های مختلف اقتصادی کمک می‌کند.

کمک به رشد شرکت‌های دانش‌بنیان و صنایع کوچک و متوسط از دیگر اهداف این طرح به شمار می‌آید. به عبارتی، این شرکت‌ها به‌عنوان موتور محرک نوآوری و توسعه اقتصادی، نیازمند دسترسی به تسهیلات مالی مناسب هستند که طرح نوبان به‌خوبی این نیاز را برآورده می‌کند.

هدف دیگر طرح نوبان، تمرکز بر مناطق کم‌برخوردار و توزیع عادلانه منابع مالی است. در واقع ارائه تسهیلات با شرایط ویژه در استان‌های کم‌برخوردار، نشان‌دهنده تعهد بانک صنعت و معدن به توسعه پایدار و کاهش نابرابری‌های منطقه‌ای است.

ویژگی‌ها و مزایای برجسته طرح نوبان

نرخ سود تسهیلات از جمله این ویژگی‌ها و مزایا است، چراکه یکی از کمترین نرخ‌های سود در کشور با تنها ۹ درصد سالانه است که فشار مالی کسب‌وکارها را به‌طور قابل‌توجهی کاهش می‌دهد. پرداخت تسهیلات تا سقف ۵۰ میلیارد ریال برای اشخاص حقوقی و ۳۰ میلیارد ریال برای اشخاص حقیقی، از دیگر مزایای این طرح به شمار می‌آید. 

همچنین از دوره بازپرداخت به عنوان دیگر مزیت این طرح یاد می‌شود، زیرا بازپرداخت تسهیلات به‌صورت اقساط ماهانه در یک دوره ۱۲ ماهه انجام می‌شود. دیگر مزیت طرح مذکور آن است که ثبت درخواست اولیه تسهیلات و بسیاری از مراحل دریافت وام به‌صورت آنلاین و بدون نیاز به حضور فیزیکی انجام می‌شود.

تسهیلات ویژه برای مناطق کم‌برخوردار از دیگر ویژگی‌های طرح نوبان است؛ به این معنا که برای واحدهای تولیدی مستقر در استان‌هایی نظیر سیستان و بلوچستان، کردستان، ایلام و دیگر مناطق کم‌برخوردار، مزایایی از نظر میزان سپرده‌گذاری اولیه در نظر گرفته شده است. همچنین تسهیلات دو برابری برای شرکت‌های دانش‌بنیان، از دیگر مزایای آن محسوب می‌شود و به موجب طرح مذکور، این شرکت‌ها به دلیل اهمیت استراتژیک در اقتصاد دانش‌بنیان، از شرایط تسهیلاتی ویژه بهره‌مند می‌شوند.

مشتریان هدف طرح نوبان

مشتریان و گروه‌های این طرح، بنگاه‌های کوچک و متوسط فعال و بنگاه‌های دارای پروانه بهره‌برداری از وزارت صنعت، معدن و تجارت هستند. همچنین صنوف تولیدی از دیگر مشتریان هدف هستند. به عبارتی، صنوفی که دارای پروانه کسب معتبر هستند و در حوزه تولید فعالیت می‌کنند، از مشتریان ویژه آن به شمار می‌آیند. همچنین شرکت‌های دانش‌بنیان و شرکت‌هایی که در زمینه‌های فناوری و نوآوری فعالیت دارند و به‌عنوان پیشگامان توسعه اقتصادی شناخته می‌شوند، از دیگر گروه های هدف طرح نوبان محسوب می‌شوند.

شرایط و ضوابط اولیه دریافت تسهیلات

 قرارداد‌های منعقده بر مبنای قانون عملیات بانکی بدون ربا و قوانین و مقررات بانک مرکزی است.

 تسهیلات دریافتی باید با نظارت شعبه عامل به منظور تامین سرمایه در گردش واحد تولیدی مصرف شود.

 حداقل میانگین مبلغ سپرده برای اشخاص حقیقی و حقوقی جهت بهره‌مندی از تسهیلات طرح ۲ میلیارد ریال است.

 ایجاد میانگین سپرده در بانک به مدت ۲ الی ۱۲ ماه

 دارا بودن پروانه بهره‌برداری از وزارت صنعت معدن و تجارت برای بنگاه‌های کوچک و متوسط فعال

 دارا بودن پروانه کسب برای صنوف تولیدی فعال (قابل استعلام از سایت iranianasnaf.ir)

 عدم وجود بدهی غیر جاری (و یا تعیین تکلیف نشده) و عدم دارا بودن چک برگشتی (و یا رفع سو اثر نشده) شرکت، سهامداران عمده، اعضای هیات‌مدیره نزد شبکه بانکی (اشخاص حقوقی) و شخص متقاضی (برای اشخاص حقیقی)

سقف تسهیلات قابل‌اعطا برابر حداکثر به میزان ۹۰ درصد فروش کالا یا خدمات آنان صرفا بر مبنای صورت‌های مالی حسابرسی شده یا اظهارنامه مالیاتی پس از کسر مجموع مانده تسهیلات اعطایی سرمایه در گردش شبکه بانکی است. رعایت قوانین و ضوابط مالیاتی (به‌خصوص تبصره ۱ ماده ۱۸۶ قانون مالیات‌های مستقیم)‌ برای کلیه متقاضیان حقیقی و حقوقی و همچنین عدم شمولیت ماده ۱۴۱ قانون تجارت برای اشخاص حقوقی الزامی است. همچنین وثایق بر مبنای رتبه اعتباری در سامانه اعتبار سنجی بانکی ایرانیان مشخص و اعلام خواهد شد.

پایان پیام./

به این مطلب امتیاز دهید.