پایگاه خبری دنیای سرمایه

سرمایه‌گذاری  ۳۵/۵ میلیارد دلاری درصنعت پتروشیمی ایران

به‌گزارش پایگاه خبری تحلیلی دنیای سرمایه‌گذاری آنلاین؛ سرفصل‌های اصلی ماموریت شرکت ملی صنایع پتروشیمی شامل تهیه راهبردها، خط‌مشی‌ها و برنامه‌های کلان و راهبردی توسعه تکمیل زنجیره ارزش صنعت پتروشیمی، تهیه طرح‌های توسعه و سرمایه‌گذاری در صنعت پتروشیمی کشور و فراهم کردن زیرساخت‌های لازم با اولویت طرح‌های تکمیل زنجیره ارزش، تعریف و اجرای مناطق ویژه پتروشیمی و پتروپالایشی متناسب با آمایش سرزمینی در کنار ایفای نقش فعال در زیست‌بوم فناوری صنعت پتروشیمی با مشارکت و حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان، استارت‌آپ‌ها و پژوهشگاه‌ها با هدف جذب، انتقال و به اشتراک‌گذاری دانش فنی و در نهایت شناسایی، اولویت‌بندی، تایید امکان‌سنجی فنی اقتصادی طرح‌های توسعه صنعت پتروشیمی و پتروپالایشی بخش دولتی و غیردولتی متناسب با نیاز بازارهای داخلی و خارجی می‌باشد.

از سویی، مدیریت خوراک‌های بین مجتمعی، تنظیم روابط و تسهیل تبادلات و تعاملات بین شرکت‌ها و مجتمع‌های پتروشیمی با همکاری وزارت نفت، تنظیم بسته‌های تشویقی موثر به منظور توسعه بهینه زنجیره ارزش محصولات پتروشیمی و ارائه به مراجع قانونی مربوطه و نظارت بر اجرای آن در کنار طراحی و ایجاد ابزارهای مالی، تسهیل تامین سرمایه در راستای توسعه صنعت پتروشیمی و همچنین نهادسازی و به‌روزرسانی کسب‌وکارها و تعامل با نهادهای صنفی صنعت پتروشیمی به منظور بهبود فضای کسب‌وکار و تدوین دستورالعمل‌های اجرایی، استانداردهای فنی، ایمنی و کیفیت و در پایان صدور مجوز و تمدید موافقت اصولی اجرای طرح‌ها، بازنگری مجوز طرح‌ها و اجرای طرح‌های راکد و فاقد پیشرفت لازم، از مهمترین بخش‌های عمده فعالیت شرکت ملی پتروشیمی ایران است.

رشد صنعت پتروشیمی در ایران از نظر آمار و ارقام

 فروش خالص داخلی محصولات پتروشیمی از سال ۱۳۹۵ تا ۱۴۰۰ از ۷/۴ میلیون تن به ارزش ۴/۶ میلیارد دلار به ۱۰/۲ میلیون تن به ارزش ۸/۲ میلیارد دلار رسیده است. این در حالی است که رشد تقاضای سالانه جهانی تا سال ۲۰۴۰ میلادی درباره محصولات پتروشیمی ۴/۵ درصد و رشد فرآورده‌های پالایشی کمتر از یک درصد است. این ارقام به خوبی ضرورت توسعه محصولات پتروشیمی را نشان می‌دهد. این موضوع در دستور کار شرکت ملی پتروشیمی ایران قرار گرفته است. خلاصه وضعیت طرح‌های در دست اجرای صنعت در افق برنامه هفتم شامل ۶۸ طرح تا پایان برنامه هفتم است. در این طرح‌ها ۳۵/۵ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری و ۸/۵ میلیارد دلار هزینه شده است. ظرفیت اسمی طرح‌های در دست اجرا ۵۱ میلیون تن و ظرفیت تجمعی در افق ۱۴۰۶ بالغ بر ۱۴۱ میلیون تن است و این طرح‌ها به‌طور میانگین ۳۱ درصد پیشرفت داشته‌اند.

علاوه بر این، درباره وضعیت طرح‌های برنامه هشتم توسعه در افق ۱۴۱۱ نیز ۳۷ طرح در مراحل ابتدایی برنامه هشتم قرار دارد که در این میزان ۴۱ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری خواهد شد و ظرفیت اسمی طرح‌های در دست اجرا بالغ بر ۵۸ میلیون تن و ظرفیت تجمعی در افق ۱۴۱۱ بالغ بر ۱۹۹ میلیون تن در هر سال است که این طرح‌ها هنوز در مراحل ابتدایی قرار دارند.

سالانه ۵۴ میلیون تن خوراک به مجتمع‌های پتروشیمی کشور اختصاص می‌یابد، اگرچه ظرفیت اسمی این مجتمع‌ها ۹۵ میلیون تن در سال و تعداد مجتمع‌های پتروشیمی کشور نیز بالغ بر ۷۱ مجتمع است. روند مصرف خوراک صنعت پتروشیمی از منابع بالادستی از ۴۰ میلیون تن سالانه با ظرفیت یک‌میلیون بشکه نفت خام در روز به ۱۱۳ میلیون تن در سال ۱۴۱۱ معادل ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار بشکه در روز رسیده است.

راهبرد توسعه زنجیره ارزش و کاهش واردات

در راستای توسعه زنجیره ارزش و کاهش واردات ۳۳ طرح در دست اجرا است که از این میان، مجموع ظرفیت طرح‌ها، ۳/۵ میلیون تن در سال و حجم سرمایه‌گذاری صورت گرفته ۳/۵ میلیارد دلار است. همچنین متوسط حجم سرمایه‌گذاری هر طرح بالغ بر ۱۰۰ میلیون دلار، تعداد طرح‌های دارای مجوز ۲۰ طرح، تعداد زنجیره‌ها شامل ۶ زنجیره و تعداد طرح‌های فعال ۱۱ طرح می‌باشد.

سهم ایران از ظرفیت تولید و تجارت محصولات عمده پتروشیمی منطقه و جهان

درباره سهم ایران از ظرفیت، تولید و تجارت محصولات عمده پتروشیمی در جهان و خاورمیانه در سال ۱۴۰۰ و در مقایسه با سال ۱۳۹۹ می‌توان گفت که سهم ایران از ظرفیت تولید جهان از ۲/۶۸ درصد به ۲/۷۶ درصد، سهم ایران از ظرفیت تولید خاورمیانه از ۲۶/۴۹ درصد به ۲۷/۵۶ درصد، سهم ایران از تجارت جهان از ۵/۹۳ درصد به ۵/۶۸ درصد و همچنین سهم ایران از تجارت خاورمیانه از ۲۲/۱۳ درصد به ۲۲/۱۷ درصد رسیده است.

محصولات عمده پتروشیمی نیز شامل، پلیمرها: پلی‌اتیلن، پلی‌پروپیلن، پلی‌اتیلن ترفتالات، پلی استایرن، پی‌وی‌سی، پلی کربنات و همچنین محصولات شیمیایی نیز شامل وینیل استات منومر، انیدرید فتالیک، متانول، اسید استیک، بوتادیان، پارازایلین، اورتوزایلین، بنزن در کنار استایرن، کاستیک سودا، اتیلن، پروپیلن، اتیلن گلایکول ها، دواتبل هگزانول از مهمترین محصولات شیمیایی تولید شده در صنعت پتروشیمی کشور است. همچنین کودهای شیمیایی آمونیاک و اوره نیز در این صنعت تولید می‌شود.

انتهای‌پیام/

پایان پیام./

به این مطلب امتیاز دهید.