پایگاه خبری دنیای سرمایه

رونق یا رکود بازار مسکن

سیاست های دولت کارآمد نیست

با این که معامله چندانی در بازار مسکن انجام نمی شود و فصل سنتی نقل و انتقال خانواده ها به مسکن های جدید سپری شده است، اما باز هم قیمت در این بازار رشدی قابل ملاحظه دارد.

با این که معامله چندانی در بازار مسکن انجام نمی شود و فصل سنتی نقل و انتقال خانواده ها به مسکن های جدید سپری شده است، اما باز هم قیمت در این بازار رشدی قابل ملاحظه دارد. بسیاری می گویند وقتی تعداد اندکی به خرید خانه روی می آورند و به خاطر شروع مدارس، فصل آغاز اجاره هم سپری شده است، چرا واقعا قیمت ها به طور ناراحت کننده ای افزایش می یابد. برخی کارشناس در برابر این وضعیت تصریح می کنند که قیمت‌ها وضعیتی کاذب دارد و نمی‌توان برای این حجم از افزایش قیمت دلیلی منطقی پیدا کرد. در بازار مسکن هر فردی هر قیمتی می‌خواهد تعیین می‌کند و بدون آنکه نظارتی روی آن وجود داشته باشد خریدار نیز مجبور است آن را پرداخت کند. در واقعیت هم چنین روی می دهد؛ مثلا برخی از مالکان، نرخ اجاره ی خانه خود را براساس هزینه های ماهانه شان تعیین می کنند و به این که نرخ تعیین شده دارای مبنای منطقی و قابل دفاع است یا نه، اهمیت نمی دهند.
کارشناسان و معامله گران مسکن این را هم اضافه می کنند که تا عید حضور موثری از سوی خریداران برای خرید مسکن نخواهیم داشت و از آنجا که در حال حاضر ارقام کاذب است برخی از سازندگان و مالکان که خانه های خود را انبار و از پرداخت مالیات بر خانه های خالی نیز فرار کرده اند وقتی احساس کنند موقعیت مناسبی پیش آمده، وارد بازار می‌شوند. البته برخی نیز معتقدند که که در ماه های آینده میزان حضور فروشندگان و خریداران در بازار مسکن به نحو ملموسی افزایش می یابد و همین امر رونق را به بازار باز خواهد گرداند. امری که به لحاظ اقتصادی دست کم تا کنون نشانه هایی از آن دیده نمی شود.
شیب آرام رشد نرخ اجاره
پس از آنکه مهرماه امسال، بالاترین رشد ماهیانه نرخ اجاره بها در تهران و کل کشور از ابتدای امسال تا کنون به ثبت رسید، بررسی‌ها از افت نسبی روند افزایش قیمت‌ها در آبان و آذر حکایت دارد. میانگین مبلغ اجاره آپارتمان هم در تهران و هم در سایر شهرهای کشور، مهر ماه امسال ۷ درصد نسبت به شهریور افزایش پیدا کرد؛ به‌طوری‌که این میزان رشد ماهانه از سال‌۹۲ تاکنون که ارقام نوسان حق اجاره به ثبت رسیده، بی‌سابقه است. حتی سال گذشته که رشد سالانه اجاره‌بها رکورد تاریخی زد، تغییرات ماهانه زیر ۵درصد بود.
بازار اجاره در ماه‌های آبان و آذر ۱۴۰۱ نوسان افزایشی کمتری را در مقایسه با مهرماه تجربه کرده است. آبان امسال نرخ رشد ماهیانه اجاره بها در شهر تهران طبق شاخص بانک مرکزی ۴.۱ درصد و در کل کشور بر اساس اعلام مرکز آمار ۳.۷ درصد بود. ارقام مذکور در مهرماه به ترتیب ۷ درصد و ۶.۱ درصد اعلام شد. بر این اساس از تورم ماهیانه اجاره بها کاسته شده است. همچنین تورم نقطه به نقطه اجاره بها در کل کشور که رشد قیمت در مقایسه با آبان سال گذشته را نشان می‌دهد ۳۹.۱ درصد و در ۱۲ ماهه منتهی به آبان امسال ۳۱.۳ درصد بود. آبان ۱۴۰۱ در شهر تهران نیز تورم نقطه به نقطه اجاره ۳۹.۸ درصد به ثبت رسید. به طور کلی میزان رشد ماهیانه نرخ اجاره در کل کشور در اردیبهشت ۲.۵ درصد، خرداد ۲.۳ درصد، تیر ۳.۸ درصد، مرداد ۲.۹ درصد، شهریور ۳.۵ درصد، مهر ۶.۱ درصد و آبان ۳.۷ درصد اعلام شد.
این ارقام نشان می دهد که آن چه در قالب سیاست های دیکته شده مسکن مانند اخذ مالیات بر خانه های خالی، الزام به رعایت سقف اجاره بها و … از سوی دولت سید ابراهیم رئیسی تمهید شده است، نه فقط تاکنون نتوانسته اوضاع بازار را کنترل و ساماندهی کند، بلکه با شرایط پیش رو احتمالا شانسی هم برای موفقیت در این باره نخواهد داشت.

پایان پیام./

به این مطلب امتیاز دهید.
تبلیغات