پایگاه خبری دنیای سرمایه

رئیس مؤسسه مطالعات بین‌المللی انرژی تأکید کرد؛

لزوم داشتن راهبرد برای اصلاح فرآیند حکمرانی انرژی

رئیس مؤسسه مطالعات بین‌المللی انرژی گفت: بسیاری از معضلات ما به نداشتن راهبرد برای اصلاح فرآیند حکمرانی انرژی برمی‌گردد.

به گزارش پایگاه خبری دنیای سرمایه، محمدصادق جوکار در گفت‌وگو با برنامه رهیافت در رادیو اقتصاد به تشریح جایگاه ژئوپلیتیک ایران در ترانزیت انرژی خاورمیانه پرداخت و توضیح داد: با توجه به وضعیت خاص و ظرفیت ویژه ایران در حوزه انرژی باید به این نکته اشاره کرد که موضوعات ژئوپلیتیک و ژئواستراتژیک در فضای نظم جهانی به‌ویژه در حوزه انرژی بسیار سیال هستند و متناسب با موقعیت‌ها و اوضاع جهانی یا تحولات فنی که در حوزه بازار انرژی در حال رخ‌دادن است، می‌توانند به ایجاد فرصت‌هایی منجر شوند که برای کشور ارزش افزوده اقتصادی و امنیتی ایجاد می‌کنند اما اگر به‌موقع و به‌درستی اقدام نشود، فرصت‌ها از دست خواهند رفت.

وی با تأکید بر ضرورت برنامه‌ریزی برای استفاده از ظرفیت ویژه ایران در حوزه انرژی تصریح کرد: اگر برای موقعیت‌ها به‌درستی برنامه‌ریزی نشود، این امکانات ویژه از دست می‌روند. این فرصت‌ها که در نقاط عطف نظم بین‌المللی در حوزه انرژی ایجاد می شوند، با توجه به ظرفیت‌های ژئوپلیتیک کشور، زمانی می‌توانند به قدرت ملی تبدیل شوند که در شرایط و زمان مناسب از آن استفاده شود، زیرا این موارد دائمی نیستند و برخی از آنان ممکن است از حالت فرصت، به تهدید بدل شوند.

رئیس مؤسسه مطالعات بین‌المللی انرژی با اشاره به رقبای جدی کشور در عرصه جهانی انرژی در پاسخ به سؤال چگونگی استفاده از فرصت‌های ژئوپلیتیکی کشور، تصریح کرد: با توجه به این‌که ما دشمنان جدی داریم که نمی‌خواهند از ظرفیت‌های ایران به‌درستی استفاده شود، باید افزون بر برنامه‌ریزی دقیق در تدوین راهبردهای فرابخشی در داخل، شناخت راهبردهای کشورهای پیرامونی و وضع بازارها و نیز نقاط آسیب‌پذیر آنان در دستور کار باشد. در حقیقت لازمه استفاده از این فرصت‌ها، پایداری راهبردهای سطح کلان ملی در حوزه انرژی است.

جوکار در بخشی دیگری از سخنانش به تشریح موقعیت‌های ژئوپلیتیک ایران در حوزه‌های مختلف پرداخت و تأکید کرد: هم‌اکنون دو قرارداد گازی با کشور عراق داریم که ۶۰ تا ۷۰ میلیون مترمکعب در روز تقاضای واردات گازی از کشور ما دارد، اما ما اکنون قادر به اجرایی‌کردن کامل پاسخ‌گویی به این سطح از تقاضا نیستیم. از نظر من، در نگاه کلان موضوع اصلی به مسئله حکمرانی انرژی کشور و نبود تقدم مدیریت مصرف بر مدیریت عرضه برمی‌گردد که با این روند ناترازی انرژی، درعمل گازی برای صادرات نمی‌ماند.

رئیس مؤسسه مطالعات بین‌المللی انرژی با اشاره به ضرورت حل مسئله ناترازی انرژی تشریح کرد: الگوسازی که در این زمینه در مؤسسه مطالعات بین‌المللی انرژی انجام شده، وضع خطیری را نشان می‌دهد که تحقیقاً راهکار اصلی کشور در ضرورت تمرکز بر بهینه‌سازی مصرف از طریق اصلاح رویه‌های حکمرانی انرژی است.

جوکار با اشاره به بیانات مقام معظم رهبری درباره مردمی‌سازی اقتصاد تصریح کرد: همان‌طور که رهبر معظم انقلاب هم به این مسئله اشاره داشتند، چه اشکالی دارد به‌جای شرکت‌های ملی، یک شرکت خصوصی طرف صادرات ایران به کشورهای دیگر باشد، زیرا هم توان بازپرداخت را دارد و هم محدودیت‌های تحریمی کمتر روی آن تأثیر می‌گذارد.

وی در پایان، با اشاره به نگاه راهبردی وزیر نفت در زمینه انرژی تصریح کرد: شما اگر به صحبت‌های آقای پاک‌نژاد توجه کنید، در دیدار با دبیرکل GECF به دو موضوع درباره انرژی اشاره کرد و پیشنهادشان مبتنی بر افزایش تحولات دوجانبه در بین کشورها و مواردی مرتبط با قطب‌کردن انرژی ایران بود که ان‌شاء‌الله عملیاتی شوند.

 

پایان پیام./

به این مطلب امتیاز دهید.
تبلیغات