“توسعه از معدن آغاز می شود”؛ این شعار شرکت میدکو است. شعاری که به معنای واقعی کلمه شرکت توسعه معادن و صنایع معدنی خاورمیانه (میدکو) آن را به منصه ظهور رسانده است.
نگاهی به عملکرد میدکو بیانگر آن است که رشد ارزش شرکت، حتی با در نظر گرفتن تورم و کم کردن اثر آن، همچنان یکی از بهترین ارقام به ثبت رسیده در اقتصاد ایران است. همچنین این شرکت با ارزش بازار حدود ۲۵۰ هزار میلیارد تومان، جزو ابر شرکتهای فعال در بازار سرمایه به شمار می آید.
حالا میدکو در جایی ایستاده که تبدیل به بازیگر برجسته و بزرگ در صنعت فلزات اساسی کشور شده و از آن به عنوان یکی از بازیگران اصلی تولید فولاد ایران در افق ۱۴۰۴ یاد می شود؛ این نقش تا جایی جدی و انکارناپذیر است که که اگر خط تولید در این مجموعه متوقف شود یا فروش فولاد متعلق به میدکو در بازار بورس تداوم نیابد، مشکلات جدی در صنعت فولاد و بازار فلزات اساسی کشور بروز خواهد کرد.
اما بروز مشکل و چالش در صنعت فولاد، مساله ای نیست که بتوان به سادگی از کنار آن عبور کرد؛ چرا که در دنیای امروز تولید و مصرف فولاد، یکی از شاخص های اصلی توسعه یافتگی کشورها و جوامع به شمار می آید. زندگی روزمره بشر با فولاد آمیخته شده و صنایع فولاد در سازندگی، بازسازی و توسعه هر کشوری از جمله ایران، سهم مهمی را ایفا می کند.
در همین حال صنعت فلزات اساسی در بورس اوراق بهادار با حدود ۴۰ شرکت فعال و ارزشی نزدیک به ۲۰ درصد از کل ارزش بازار در حال فعالیت است. تمام اینها ضرورت پاسداشت و توجه به دستاوردهای مجموعه های شاخص تولیدکننده فولاد مانند میدکو را دو چندان می کند.
اگر بخواهیم در خصوص جایگاه میدکو در صنعت فلزات اساسی صحبت کنیم، بهتر است نگاهی به آمارها داشته باشیم. میدکو با سهم ۱۲ درصدی از کل ظرفیت تولید کنسانتره سنگآهن در کشور، رتبه سوم را در این مقوله اختیار دارد.
اما در حالی این مجموعه سهم ۱۰ درصدی از کل ظرفیت تولید فولاد در کشور را به خود اختصاص داده که رتبه دوم تولید فولاد خام در ایران را داراست.
نکته دیگری که می توان به آن اشاره کرد این است که بیشترین فناوری تولید مس به طریق بیولیچینگ صنعتی در جهان، متعلق به میدکو است. ضمن اینکه این مجموعه از بیشترین سطح فناوری در روش کوره بلند و احیای مستقیم در ایران، بهره می برد.
تمام این ارقام صحه ای بر نقش و جایگاه برجسته میدکو در صنعت فلزات اساسی است؛ به طوری که اگر روزی به هر دلیلی این مجموعه خود را از فرآیند تولید یا بازار بورس کنار بکشد، یک گپ بسیار بزرگ ایجاد خواهد شد که شاید هیچ مدعی ای قادر به پر کردن آن نباشد.
از همین روست که تداوم و حتی افزایش این تاثیر، مورد توجه مدیران مجموعه میدکو قرار دارد؛ همان آینده نگری درست که منجر به تدوین افق پنج ساله شرکت در زنجیره تولید شده است.
مطابق با این سند، تولید ۴/۲ تن فولاد، ۷/۵ میلیون تن گندله سنگآهن، ۸ میلیون تن سنگآهن، ۱/۲ میلیون تن کک، ۱/۱ میلیون تن زغال فرآوری شده، ۲۴ هزار تن فروسیلیسیوم، ۴۰۰ هزار تن آهک و دولومیت، ۵۰ هزار تن کاتد مس، ۱۲ هزار تن لوله مسی و ۵۰۰ مگاوات برق در سال به طور جدی و پیگیرانه در دستور کار شرکت توسعه معادن و صنایع معدنی خاورمیانه قرار دارد.
تحقق این اعداد حتی می تواند نقش پررنگ تری را برای میدکو در بازار فلزات اساسی و بازار بورس در آینده نزدیک رقم بزند.
آنچه در رابطه با میدکو بیش از هر چیزی خودنمایی می کند، توجه به تحقق شعارش است؛ رویکردی که به رغم جوان بودن این مجموعه و عمر ۱۷ ساله آن، جایگاه رفیعی را در صنعت فولاد کشور برای میدکو به ارمغان آورده است.
خوشبختانه میدکو در بازار بورس و عرضه محصول هم خوش درخشیده است؛ مساله ای که افزایش اعتماد سهامداران را به دنبال داشته است. در حال حاضر میدکو با ۱۴۰ میلیارد برگه سهم و شناوری حدود ۲۰ درصد در بازار دوم بورس معامله میشود.
البته و صد البته که جایگاه فعلی میدکو در صنعت فولاد کشور و همچنین بازار سرمایه، به مراقبت و توجه نیاز دارد. اما برای تحقق این مراقبت و توجه، باید این مجموعه موثر از حمایت دولت و وزارت صمت و به ویژه صنعت فولاد کشور برخوردار باشد.
همچنین باید میدکو به دلیل تاثیر بالایی که در صنعت فولاد و به تیع آن رشد و توسعه اقتصادی کشور دارد، به گونه ای عمل کند که متضمن پایداری اش باشد و در عین حال آسودگی خاطر و خیالی راحت را برای سهامداران خود به ارمغان بیاورد.