هادی آقابابایی؛ مدیرعامل صندوق کارآفرینی امید در تشریح «طرح روستای نوفن» گفت: این طرح به منظور توسعه کسب و کارهای روستایی، از طریق انتقال فناوری به کسب و کارها با هدف افزایش بهره وری و بهبود عملکرد بنگاههای این بخش طراحی شده است.
به گزارش پایگاه خبری دنیای سرمایه صندوق کارآفرینی امید، آقابابایی با اشاره به اهمیت روستاها با موضوع امنیت غذایی به عنوان مهمترین ارکان در زمینه تولید و فرآوری محصولات کشاورزی و صنایع غذایی افزود: طرح روستای نوفن با تکیه بر انتقال فناوریهای نوین به کسب و کارهای روستایی، ضمن رفع چالشها و پیچیدگیهای مرتبط با صنایع غذایی، به مواردی همچون مسأله هدررفت منابع در تولید، کاهش قیمت تمام شده محصول و افزایش ارزش افزوده نیز می پردازد.
اوافزود: از آن جایی که ایجاد اشتغال در حوزه روستا نیازمند نگاه کارشناسی است، این مهم با تکیه بر تجارب گذشته صندوق کارآفرینی امید در توسعه مشاغل روستایی و عشایری و ارائه الگوهای مختلف توسعهای، مسیر دیگری را طی کرده است. به این ترتیب که با طرح ایده اولیه ایجاد روستای نوفن جلسات کارشناسی با برخی از اعضای کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی و همکاران وزارت جهاد کشاورزی برگزارشد.
ایده اولیه طرح روستای نوفن با بهره گیری از جلسات کارشناسی با برخی از اعضای کمیسیون کشاورزی مجلس، ستادهای مختلف معاونت علمی ریاست جمهوری، پارک های علم و فناوری ، مراکز رشد و … با دو هدف اصلی افزایش بهره وری کسب و کارهای روستایی و استفاده از ظرفیت های شرکتهای دانش بنیان و فناور دارای محصول به تکامل رسید.
استفاده از فناوریهای مرتبط با کسب و کارهای حوزه امنیت غذایی؛ اولویت نخست طرح نوفن
مدیرعامل صندوق کارآفرینی امید با اشاره به «صنایع تبدیلی و فرآوری» به عنوان حلقه مفقوده توسعه بخش کشاورزی خاطرنشان کرد: همواره محصولات کشاورزی و صنایع غذایی به طور عمده در مراحل جابهجایی، حملونقل، انبارداری و فرآوری و حتی خشک کردن و ذخیرهسازی آسیب جدی می بینند. از این رو نوآوری در زمینه تولید و فرآوری محصولات کشاورزی و صنایع غذایی اهمیت ویژه ای دارد.
وی تمرکز بر توان علمی کشور در اجرای این طرح را حائز اهمیت دانست و افزود: با برگزاری جلسات متعدد با معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و ستادهای مختلف زیرمجموعه این معاونت به عنوان متولی اصلی اکوسیستم فناوری کشور، گام مهمی در بکارگیری توان علمی و فناوری کشور برداشته شده است. همچنین در ادامه، ارائه طرح روستای نوفن به متولیان پارک های علم وفناوری، مراکز رشد، دانشگاه ها، مراکز تحقیقات کشاورزی و… صورت گرفت.
حمایت طرح روستای نوفن از جوانان دانش آموخته روستایی
آقابابایی راهکار ارتقاء سطح سرمایه گذاری در روستاها را توانمندسازی جوانان روستایی دانش آموخته عنوان و تصریح کرد: حمایت از متخصصان جوان و فارغ التحصیلان دانشگاهی روستایی برای سرمایه گذاری در ایجاد کارخانه های تبدیلی بومی منطقه، موجب افزایش ارزش افزوده محصولات کشاورزی در روستا می شود.
وی با تأکید بر ضرورت افزایش آگاهی کشاورزان در اجرای صحیح این طرح افزود: با ایجاد صنایع تبدیلی محصولات کشاورزی در قالب صنایع کوچک و صنایع روستایی، ارزش افزوده محصولات کشاورزی به بهترین شکل در خود روستاها باقی می ماند و ضمن ایجاد اشتغال پایدار در این بخش، به تولید علمی محصولات کشاورزی و صنایع غذایی و افزایش امنیت غذایی در کشور منجر می شود.
پیشرفت طرح روستای نوفن به چه میزان بوده است؟
مدیرعامل صندوق کارآفرینی امید روند اجرای این طرح در کشور را مطلوب دانست و افزود: تا اواسط دی ماه سال ۱۴۰۲ با اجرای این طرح در بیست و هفت استان کشور، ضمن شناسایی شرکت های دانش بنیان و فناور دارای محصول در حوزه های مرتبط با کشاورزی، صنایع غذایی، آب، انرژی و… ، زمینه انتقال برخی فناوری های یاد شده به کسب و کارهای روستایی در برخی مناطق کشور نیز فراهم شد.
آقابابایی در خصوص میزان تسهیلات پرداختی به متقاضیان در این طرح و نحوه ارائه این تسهیلات خاطرنشان کرد: با برگزاری ۲۷ رویداد استانی، تعداد ۲۳۴ طرح با مبلغی بالغ بر ۶۵۰۰ میلیارد ریال شناسایی و به کارگروههای استانی معرفی گردید.
همچنین تعداد ۹۳۵ شرکت فناور و دانش بنیان احصاء شد که از این تعداد ۲۳۰ طرح، متقاضی استفاده از تسهیلات صندوق کارآفرینی امید بودند که تا بهمن ماه ۱۴۰۲ تعداد ۴۸ فقره تسهیلات به ارزش ۹۵۰ میلیارد ریال پرداخت شده است.
وی در تشریح فرآیند اجرای طرح روستای نوفن نیز یادآور شد: فرآیند انتقال فناوری به کسب و کارهای روستایی شامل چند گام اساسی است که تکمیل شناسنامه روستا و شناسایی روستا، بررسی و تشخیص فناوری مورد نیاز روستا (حوزه تخصصی)، آماده کردن زیرساخت ها و پرداخت تسهیلات، پیادهسازی و اجرای طرح (انتقال فناوری به روستا)، اطمینان از انتقال فناوری در کسب و کار و ارتقاء بهره وری از جمله آن است.