به گزارش دنیای سرمایه گذاری آنلاین به نقل از ایسنا، در سالهای اخیر یکی از موانع بخش تولید محدودیت تامین انرژی بوده که نیاز به یک برنامهریزی بلند مدت دارد. بنابراین حالا با فرا رسیدن فصل سرما به نظر میرسد بررسی مشکلات بخش تولید در بحث تامین انرژی و ارائه راهکارهایی در این حوزه ضروری باشد.
در این رابطه آرمان خالقی -عضو هیئت مدیره خانه صنعت معدن و تجارت – در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه در بحث تامین گاز پیش بینی میشود، امسال هم با افزایش شدت سرما شاهد قطعی گاز مصرفی واحدهای تولیدی باشیم، اظهار کرد: اولویت قطع در زمان محدودیت انرژی، بخش تولید و بیشتر محلهای تمرکز واحدهای صنعتی مثل لکههای صنعتی و شهرکهای صنعتی است که قطع برای اداره گاز هم راحتتر است. بنابراین تولیدکنندگان با توجه به زیاد نشدن ظرفیت تولید گاز این پیش بینی را دارند که با محدودیت تامین انرژی مواجه شوند. البته در صورت تشدید سرمای هوا و مشکل تامین گاز برای نیروگاهها احتمال محدودیت تامین برق هم وجود دارد.
وی با اشاره به پیامدهای محدودیت انرژی برای بخش تولید مثل افزایش قیمت تمام شده محصولات، عدم ایفای تعهدات فروش، خسارتهای مربوط به مواد اولیه داخل خط تولید اظهار کرد: معمولا راه جایگزین این است که از سوخت جایگزین، یعنی مازوت استفاده شود که در این صورت هم خط تولید باید تغییر کند و در بخشی از محصولات هم به دلیل مسائل بهداشتی امکان استفاده از سوخت جایگزین وجود ندارد.
بنابراین به گفته عضو هیئت مدیره خانه صنعت معدن و تجارت در شرایط موجود باید به طور جدی دنبال افزایش ظرفیتها باشیم و شرکت گاز باید خود را در این زمینه توانمندتر کند. علاوه بر این به نظر میرسد لازم است روی بحث صرفهجویی در کشور به طور جدی سرمایهگذاری و فرهنگسازی شود تا شدت مصرف بالای انرژی در کشور را تقلیل دهیم.
خالقی با بیان اینکه میتوان قطعی گاز را مدیریت کرد که بخش تولید در اولویت نباشد، تصریح کرد: از طرف دیگر برای قطع گاز منازل مسکونی هم این مشکل وجود دارد که تعداد زیادی انشعاب باید قطع شود که از نظر فنی برای شرکت گاز سخت است. بنابراین باید بیشتر روی کاهش مصرف سوخت سرمایهگذاری شود.
وی همچنین گفت که در مجموع درخواست تولیدکنندگان این است که قطعی گاز واحدهای تولیدی در فصل زمستان بدون هماهنگی قبلی نباشد و شرکت گاز در صورت مشکل در ارائه خدمات طبق قانون عمل کند که در مورد جبران خسارت مواردی را مشخص کرده است. برای مثال طبق قانون اگر خسارتی وارد شود، مشتری یا مشترک میتواند شکایت و ادعای خسارت کند و شرکت تامین کننده انرژی باید بیمه کند و خسارت وارده را از طریق بیمه جبران کند.
علیاصغر جمعهای -رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت- نیز در این رابطه در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به مشکل تامین انرژی صنایع در سالهای اخیر، اظهار کرد: این در حالی است که قانون صراحتا پیشبینی کرده در زمان کمبود منابع انرژی، اولویت قطعی با صنعت نیست. از طرف دیگر تعطیلی تولید مخالف شعارهای سال است که از سوی مقام معظم رهبری اعلام میشود.
وی با بیان اینکه مشکل تامین گاز در کل کشور یکنواخت نیست، تصریح کرد: در مورد تامین سوخت جایگزین هم مشکلاتی وجود دارد و در صورت تامین هم هزینه آن علیالحساب دریافت میشود و هزینه آن هم بالا است. این در حالی است که قیمت سوخت جایگزین باید مشابه قیمت تمام شده گاز مایع باشد. علاوه بر این استفاده از آن در واحدها هم دشوار است. پیشنهاد میشود در سراسر کشور تامین گاز یکسان باشد و مردم توجیه شوند که تعطیل شدن تولید، مشکلات اجتماعی به دنبال دارد. همچنین درخواست تولیدکنندگان این است که اولویت قطعی گاز صنایع باشند. در کنار این موارد باید عوامل کمبود انرژی، به ویژٰه گاز که منابع خوبی در کشور وجود دارد بررسی کارشناسی و برای جبران آن برنامهریزی صورت گیرد.
مجتبی رضوی -رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت مازندران – نیز در این رابطه در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به ناترازی انرژی در بخش تولید و مصرف در سالهای گذشته، اظهار کرد: ناترازی انرژی در فصل تابستان و زمستان مشکلاتی برای واحدهای صنعتی ایجاد کرده است. در فصل زمستان این مشکل بیشتر است، چرا که ممکن است این مشکل بر کارکرد نیروگاهها نیز اثر داشته باشد.
وی با بیان اینکه با این حال بانکها، سازمان امور مالیاتی و سایر ذینفعان دولتی مطالبات خود را در زمان مشکلات تامین انرژی هم از تولیدکنندگان دریافت میکنند، میتوان این پیشنهاد را مطرح کرد که تسهیلاتی در این شرایط برای واحدهای صنعتی در نظر گرفته شود، تصریح کرد: بر اساس قانون اگر کشور با کمبود انرژی مواجه شود، صنعت باید آخرین گزینه قطع انرژی باشد. اگر وضعیت به شکلی است که چارهای جز قطع گاز واحدهای صنعتی وجود ندارد، باید سایر قوانین هم در نظر گرفته شود تا واحدهای صنعتی دچار خسران بیشتر نشوند.
منبع:ایسنا