پایگاه خبری دنیای سرمایه

یادداشت؛ نادر کریمی جونی

چشم اندازی امیدوار کننده

از ابتدای سال ۱۴۰۲ بورس در مسیر صعود شاخص حرکت کرده است. البته نه اینکه در تمام روزهای کاری و تمام معاملات، شاخص روندی صعودی داشته باشد. این روند در مواردی نزول هم داشته و بورس را به اصطلاح قرمز پوش کرده است اما در تمام روزهای پس از نوروز ۱۴۰۲ برآیند کلی بازار رو به افزایش و شاخص کل روندی صعود کننده داشته است. اگر روند معاملات در سال گذشته نیز مورد توجه قرار گیرد، نمی توان انکار کرد که ترقی شاخص کل بورس سهام و اوراق بهادار تهران، از اواخر سال گذشته آغاز و در هفته های پایانی سال جهش های متعددی در بازار سرمایه مشاهده شد. چنان که در همان روزها خبر گذشتن عدد شاخص کل از مرز روانی دو میلیون واحد انتشار یافت. همان وقت ناطران ابراز عقیده کردند که وقتی شاخص از این مرز می گذرد احتمالا روزهای خوبی در انتظار بازار سهام ایران است. روزهایی که در آینده نه چندان دور به وقوع خواهد پیوست. باید یادآوری کرد که شروع فعالیت بازار سرمایه در سال ۱۴۰۱ صعودی بود اما در پایان فصل بهار سال پیش، تصمیم های مربوط به عوارض اعمال شده برای صادرات محصولات، عاملی شد تا بازار واکنش منفی از خود نشان دهد و به مرور شاخص بورس افت کند.
پیش از آن نیز جهش های متعددی در حرکت شاخص کل رخ داده بود چه، روشن است که حرکت شاخص کل به سوی قله دو میلیون واحد، تدریجی و کند بود و به یک باره این قله فتح نشده بود. دقیقا به همین علت ناظران مسایل بازار سرمایه، این بازار را آلترناتیو بازار های دیگر و از جمله فلزات گرانبها، ارز و مسکن می دانستند. آنان می گفتند که وقتی بازار مبادلات ارز و طلا راه اندازی شد و نرخ دلار به یک باره فروریخت، پول سرمایه گذاران خرد به سوی بازار سرمایه حرکت و مهاجرت کرد. در همان روزها این ناظران به مقامات بازار سرمایه ایران توصیه می کردند که از فرصت پیش آمده نهایت استفاده صورت گیرد تا بیشترین میزان سرمایه به بورس جذب شود.
به درستی معلوم نیست که آیا از فرصت مذکور به خوبی استفاده شد و چقدر استفاده شد اما گمان می رود که برخی سرمایه های خرد با احتیاط وارد بازار شده باشند. این احتیاط به ویژه با توجه به فروپاشی بورس در دوره ریاست جمهوری حسن روحانی رخ می داد و سرمایه گذاران همیشه نگران بودند که مانند آن موقع پول ها و دارایی شان نابود شود. به همین علت، رشد شاخص و حتی عبور آن از مرز دو میلیون واحد برای شهروندان ایرانی چندان شوق برانگیز و هیجان آور نبود. بلکه این بار دارندگان سرمایه های خرد ابتدا به جهش های شاخص بی اعتنایی کردند و سپس بخش از آنان که حرفه ای تر بودند، ریسک آوردن سرمایه شان به بورس را پذیرفتند. باید اذعان کرد که به جز ماه های پایانی سال، در ۱۴۰۱ رشد شاخص بورس همسو با سایر بازارها مانند ارز، مسکن و کالاهای اساسی رشد نکرد و بورس نتوانست انتظارهای سهامداران را برآورده و رشد خوبی را از آن خود کند.
با این حال کارشناسان بورس ابراز عقیده می کنند که با استقبالی که از ابتدای سال تاکنون در بازار مشاهده شده، می‌توان انتظار داشت که امسال عقب‌ماندگی شاخص بورس جبران شود. این ناظران قیمت‌گذاری دستوری درباره کالای شرکت‌هایی که سهام آنها در بازار عرضه شده است را مانعی برای تحرک بیشتر بازار می دانند و می گویند این قیمت گذاری باید پایان یابد. ناظران هم چنین می گویند که انجام صادرات و دریافت منابع حاصل از صادرات از جمله اتفاق های خوب برای بازار سرمایه است و در صورت ثبات اقتصادی و عدم کاهش شدید قیمت ارز شاهد بهتر شدن وضعیت بازار سرمایه خواهیم بود.
البته بورس می تواند نقش سپر تورمی را برای کشور ایفا کند و با ورود منابع پولی و نقدینگی به بازار سرمایه و مدیریت بهینه آن برای افزایش تولید، منابع سرگردان از طریق این بازار به درستی مدیریت خواهد شد که این موضوع می‌تواند از التهاب در سایر بازارها بکاهد. به همین دلیل، به ویژه در مورد شرکت های حاضر در بورس نباید اقدامی انجام شود تا این شرکت‌ها مجبور به فروش و عرضه محصولات خود با قیمت کمتر از بازار شوند.
با این همه روند بازار تا پایان سال ۱۴۰۲ قابل پیش بینی است و در صورت ایجاد آسودگی خاطر برای تولیدکننده و کنترل نرخ سود بانکی، مدیریت نرخ ارز برای انجام واردات سایر کالاها به خصوص کالاهای واسطه‌ای ومواد اولیه می‌توان امیدوار به رشد مناسب بازار سرمایه نسبت به سایر بازارها بود.

پایان پیام./

به این مطلب امتیاز دهید.
تبلیغات