به گزارش پایگاه خبری دنیای سرمایه گذاری آنلاین، رسول ورشوچی، رییس هیات مدیره شرکت مهندسین خبره میهن گفت؛ حدود ۲۵ سال از تاسیس این شرکت که در زمینه تولید ورق کارتن و جعبه کارتنی مشغول به فعالیت است، میگذرد. شرکت مهندسین خبره میهن در نزدیکی شهر کرج مستقر شده و هماکنون ۱۳۰ نفر در آن مشغول به کار هستند. این شرکت در سال ۱۳۷۷ با یاری همکاران در حوزه تبدیل ورق خام و تولید جعبه کارتنی مشغول به کار شد و پس از گذشت چهار سال به سمت خرید ماشینآلات ورقسازی رفت که اولین آن در سال ۱۳۸۱ و دومی هم در سال ۱۳۸۶ خریداری شد. با شروع تولید و پیشرفتهای آن، تلاش شرکت مهندسین خبره میهن بر توسعه و نوسازی ماشینآلات و توسعه خطوط قرار گرفت و از آنجایی که با گذشت زمان و ورود روشهای جدید، چاپ سیلک اسکرین متوقف شد، از چاپهای جدیدتری استفاده کرد. در حال حاضر مجموعه شرکت مهندسین خبره میهن مجهز به دو دستگاه چاپ فلکسو همراه با استکر با ابعاد ۱۲۰*۲۶۰، دو دستگاه دایکات تخت به ابعاد ۱۴۰*۱۰۰، سه خط ماشینآلات جعبه چسبانی، شش دستگاه منگنه، یک دستگاه لمینت اتوماتیک به ابعاد ۱۴۰*۱۰۰، یک دستگاه چاپ افست رولند ۸۰۰ شش رنگ همراه با لاک به ابعاد ۱۴۰*۱۰۰ میباشد.
ورشوچی گفت: در اوایل سال ۱۴۰۲ شرکت مهندسین خبره میهن ۸۰ نفر نیروی کار داشت که هماکنون به ۱۳۰ نفر افزایش پیدا کرده است. علاوه بر این، ماشینآلات جدیدی مانند چاپ شش رنگ افست رولند با ابعاد ۱۴۰ *۱۰۰، دو دایکات تخت با ابعاد ۱۴۰*۱۰۰ و لمینت اتوماتیک با ابعاد ۱۴۰*۱۰۰ مورد استفاده قرار گرفته که بر وسعت تولیدات باکیفیت این شرکت خواهد افزود. یک جعبه چسبانی با عرض ۱۰۰ نیز خریداری شده که وظیفه آن تولید جعبههای مقوایی مثل دستمال کاغذی است. هدف از این سرمایهگذاری، توسعه در زمینه چاپ مقوا، برش مقواهای بهداشتی و غذایی و جعبه چسبانی آن و تولید جعبههای لمینتی بوده است، بر این اساس قرار است که از ماشینآلات جدیدی مانند سلفون کشی اتوماتیک و دستگاه طلاکوب نیز استفاده شود. شایان ذکر است، در کشورمان بیش از ۲۰۰ شرکت تولید ورق کارتن وجود دارد که بهطور ماهانه ۱۰ الی ۲۰ هزار تن ورق کارتن تولید میکنند. عمده این شرکتها به چاپ فلکسو مجهز هستند که از نظر کیفی و قیمتی در سطح پایینی قرار دارد. از سوی دیگر، امکان تبدیل همه تولیدات ورق خام آنها به جعبه کارتنی مقدور نبوده و بخشی از تولیدات خود را به صورت خام به بازار عرضه میکنند، از اینرو کار جعبهسازی و لمینت را ۶ هزار واحد صنفی وابسته دیگر به این صنعت انجام میدهند. شرکت مهندسین خبره میهن نیز که پیش از این در شمار این ۶ هزار واحد صنفی بوده، از این پس به منظور تولید با کیفیت در صدد است تا موضوع لمینت را در سطح وسیعتری به انجام برساند. تولید جعبههای مقوایی از دیگر اهداف و برنامههای این شرکت است. لازم به ذکر است، امروز تمام صنایع از جمله غذایی، دارویی، بهداشتی و… نیازمند کارتن هستند، اما متاسفانه برخی از تولیدکنندگان مواد غذایی به دلیل عدم نظارتها از پلاستیکهای غیر استاندارد استفاده میکنند که به محیط زیست صدمه میزند. در مقابل صنعت کارتنسازی به عنوان یک صنعت سبز کمک بخش محیطزیست میباشد.
نایب رییس انجمن مدیران صنایع کارتن و ورق افزود: کارتن کالایی سفارشی است. برای مثال، بنده به عنوان یک تولیدکننده باید در ابتدا بازارهای متقاضی این محصول را شناسایی کنم و بر اساس ابعاد مورد نیاز آن به تولید بپردازم، از اینرو لازم است که بین تولیدکننده و خریدار هماهنگی خاصی برقرار شود و این امر منوط به برقراری تعاملات تجاری است. موضوع دیگر که به این مساله آسیب وارد میکند، نوسانات قیمت است که موجب بیاعتمادی مشتریان خواهد شد. هرچند که باید گفت، این نوسانات برای هر صنعت آثار زیان باری را به همراه میآورد که مصداق آن مواردی مانند رکود و کاهش فروش است. با توجه به این موضوع از دولتمردان درخواست دارم، اگر قرار است که قیمتی افزایش پیدا کند، فاصله زمانی آن حداقل طولانیتر باشد تا بیش از این شاهد گرانی مواد اولیه نباشیم.
وی افزود: یکی از مزایای نسبی ایران، برخورداری از منابع نفتی ارزانقیمت و تولید مواد اولیه با قیمت مناسب در شرکتهای پتروشیمی است که باعث شده تا از مواد پلیمری برای بستهبندی محصولات استفاده شود، در حالی که این محصولات پلیمری چندین سال زمان میبرد تا جذب طبیعت شود و کاملا آلاینده محیطزیست میباشد، ولی صنعت سبز کارتن کاملا با محیطزیست سازگار میباشد. اگر به کشوری مانند عراق و عربستان مراجعه کنید، آبمعدنیهای آنها در کارتن بستهبندی میشود تا از تابش نور آفتاب آسیب نبیند، در حالی که در ایران کلیه آبهای معدنی که با سلامت انسانها در تعامل است، در بستهبندیهای پلاستیکی که در معرض آفتاب نگهداری میشوند، به بازار عرضه میشود. در کل دنیا نیز بهگونهای فرهنگسازی شده تا مشتریان کالاهای سازگار با محیطزیست را خریداری کنند. به این منظور بهتر این است که در وهله اول سیاستگذاریها در جهت حفظ منافع محیطزیست قرار گرفته و مردم نیز از مواد مضر استفاده نکنند.
رییس هیات مدیره شرکت مهندسین خبره میهن گفت: اول باید بدانیم که چه عاملی در تخریب محیطزیست نقش دارد؟ در تمام دنیا از جنگلها برداشت میشود، در غیر این صورت درختان پیر شده و کارایی خود را از دست میدهند. در کشورهای توسعهیافته درختان پیر برای رشد درختهای جوانتر بریده میشوند تا از تبعات پوسیدگی و آسیب آنها برای درختان مجاور کاسته شود. از اینرو برداشت از جنگل و کاشت درختان جدید به منظور رشد و باروری هرچه بهتر آن ضرورتی انکارناپذیر است؛ در این صورت صنعت کاغذ نهتنها مخرب جنگلها نیست، بلکه فواید بسیاری برای آن خواهد داشت.
وی افزود: این میزان نیازهای موجود کشور را پاسخ میدهد، اما مازاد مصرف داخل کشور نیست. با این حال برخی از همکاران به کشورهای دیگر کاغذ خام صادر میکنند که با توجه به مسائل پیش رو ادامهدار نیست. برای مثال، هماکنون قیمت کاغذ کشور به نرخ جهانی تعیین نمیشود و از سوی دیگر، تولیدکنندگان داخلی قادر به تولید کل نیاز بازارهای مقصد نیستند و با مرور زمان توان رقابتی خود را با کشورهای دیگر از دست میدهند. به اعتقاد بنده، در حال حاضر مازاد تولید کارخانههای کاغذسازی بیش از ۱۵ درصد نیست و نباید در صدد صادرات کاغذ بود.
ورسوچی در پاسخ به خبرنگار دنیای سرمایه گذاری آنلاین که صنعت کارتنسازی تا چه اندازه سودآوری دارد؟ گفت: صنعت گردش مالی خوبی دارد، در حالی که سود آن کمتر از ۵ درصد است. به عبارتی دیگر، سرمایهگذاری قابل توجهی در این صنعت اتفاق افتاده و میزان بازدهی آن پایین آمده است. هرچند باید گفت، در صورت رشد سرمایهگذاری، تولید در همه زمینهها رشد خواهد کرد و در صنعت کارتنسازی هم میتوان ظرفیتها را از بالقوه به بالفعل تبدیل کرد. متاسفانه در گذشتههای دور؛ یعنی در دهه ۷۰ صنعت کارتنسازی به دلیل سود بالا افراد زیادی را به سمت خود جذب کرد که موجب شکلگیری رقابتهای ناسالم شد.
این فعال حوزه چاپ و بستهبندی گفت: تمام کاغذسازیهای کشورمان از کاغذهای باطله به عنوان مواد اولیه استفاده میکنند، بدین معنی که کاغذهای باطله به چرخه تولید بازمیگردد. متاسفانه در کشورمان، شفافیت کافی وجود ندارد و معمولا سرمایهگذاران از افشای واقعیتهای تولید و سرمایه خود سخنی ابراز نمیکنند. اگرچه صنعت کارتنسازی در شمار صنایع بحرانزده نیست، اما تا حدی با افتهایی روبهرو بوده است. البته این صنعت توان رقابت با کشورهای دیگر را دارد، اما آنها در این زمینه رقابتیتر هستند. کشورمان به دلیل مشکلاتی مانند جابهجایی پول، تحریم و مسائلی از این دست، قادر به چنین رقابتی نیست. اگر این مسائل حل شود، قطعا توان رقابتی تولید نیز افزایش خواهد یافت.
وی افزود: روزبهروز رقابتها سختتر خواهد شد. توضیح آنکه اگر شرایط سیاسی کشور بهبود پیدا کرده و تعاملات با دنیا بهتر شود، دو احتمال مهم در پی خواهد داشت. اول اینکه شرکتهای قوی و توانمند دنیا در کشور حضور یافته و تعداد زیادی از تولیدکنندگان را حذف خواهند کرد، ولی از سوی دیگر، به دلیل ورود شرکتهای خارجی احتمالا بازار تولید، رونق گرفته و رقابتیتر خواهد شد. در این صورت اگر تولیدکنندگان سرمایهگذاری خوبی انجام دهند، از پس رقابت با آنها بر خواهند آمد و در غیر این صورت از بازار حذف میشوند.
ورشوچی گفت: اخیرا این موضوع باب شده و از این جهت که در تولید این نوع کاغذ از درخت استفاده نمیشود، مورد توجه مردم قرار گرفته، در حالی که ۷۵ درصد این محصول از مواد پلیمری است و محیطزیست را به شدت آلوده میکند. شایان ذکر است، سنگ آهک مورد استفاده در آن، تنها سفیدکننده است، از اینرو بهطور کل در شمار کاغذ قرار نمیگیرد و مسائل زیادی به همراه دارد. شاید تنها کاربرد آن استفاده در کارتهای ویزیت باشد، به همین دلیل کاغذ سنگی در دنیا چندان مورد استفاده نیست.
وی در انتها افزود: برخی از کالاها به عنوان کالای استراتژیک به شمار میروند که تامین آن برای کشور ضروری است که نمونه آن کاغذهای تحریر و کاغذهای بستهبندی و محصولاتی مانند گندم است، بر این اساس در خصوص آن باید سیاستهای بهتری اتخاذ کرد. برای مثال، زمانی این محصول با صادرات زیادی مواجه بود که باید برای کاهش بحران داخلی از صادرات آن ممانعت میشد تا مردم چالش کمتری داشته باشند. به منظور حل چنین مشکلاتی دولت باید همیشه راهکارهای خود را ارائه داده و بازار رقابتی کامل ایجاد نماید، نه اینکه صرفا به موضوع عرضه و تقاضا بپردازد. همچنین با توجه به آنکه صنعت کارتنسازی صنعت سبز کشور به شمار میرود، باید نگاه واقعبینانهتری نسبت به آن داشت.
انتهای پیام/