پایگاه خبری دنیای سرمایه

مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در سخنرانی پیش از خطبه‌های نماز جمعه؛

مدیریت مصرف انرژی: کلید عبور از چالش‌های زمستانی

ایران با دارا بودن ذخایر گازی قابل توجه، دومین کشور دارای بزرگترین ذخایر گاز در جهان است که متأسفانه با بدمصرفی این نعمت الهی، شدت مصرف انرژی در کشور را به ۳.۳ برابر میانگین جهانی رسانده است.

به گزارش پایگاه خبری دنیای سرمایه به نقل از شرکت ملی گاز ایران، سعید توکلی، معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران امروز جمعه، ۳۰ آذرماه در سخنان پیش از خطبه‌های نماز جمعه تهران، ضمن گرامی‌داشت شب یلدا به‌عنوان مناسبتی ملی و میلاد با سرسعادت حضرت زهرا (س) و تبریک روز زن و با ابراز خرسندی از حضور در این مکان مقدس، با بیان این مطلب اظهار داشت: این ذخایر که محصول فرآیندهای زمین‌شناسی به مدت ۲۵۰ میلیون سال گذشته است، عمدتاً در مناطق جنوبی کشور واقع شده و برای تبدیل آن به شکل قابل استفاده در شبکه‌های توزیع داخلی، فرآیندهای پیچیده‌ای از سکوهای دریایی انجام می‌شود.

وی با بیان این‌که من در اصل خدمت‌گزار شما خوبان در صنعت گاز هستم، افزود: این گاز پس از استخراج، در پالایشگاه‌ها فرآوری شده و سپس از طریق خطوط لوله با فشار بالا به ایستگاه‌های توزیع و رگولاتورها منتقل می‌شود تا در اختیار مردم قرار گیرد.

به گفته توکلی، به‌طور کلی، ذخایر گاز ایران به عنوان یکی از منابع غنی انرژی در سطح جهانی شناخته می‌شوند و برای بهره‌برداری مؤثر، نیازمند مدیریت بهینه و کاهش مصرف غیرمؤثر هستند.

رشد صنعت گاز ایران قبل و بعد از انقلاب اسلامی

معاون وزیر نفت در امور گاز در ادامه، با مقایسه رشد صنعت گاز ایران قبل و بعد از انقلاب اسلامی، تصریح کرد: این مقایسه، نشان‌دهنده تحولات چشمگیری در این بخش است؛ قبل از انقلاب، تنها دو پالایشگاه (پالایشگاه محلی و بیدبلند) و یک خط لوله سراسری وجود داشت که گاز استخراج‌شده را به روسیه صادر می‌کرد.

توکلی با اشاره به جهاد تبیین، ادامه داد: پس از انقلاب اسلامی، ایران به طور قابل توجهی در این صنعت سرمایه‌گذاری کرد و تعداد تأسیسات و تجهیزات را به ۴۰ برابر افزایش داد.

وی در ادامه، افزود: این امر به مفهوم آن است که در حال حاضر، ۲۰ پالایشگاه فرآورش گازطبیعی در کشور فعال است و نزدیک به ۴۰ هزار کیلومتر خط لوله فشار قوی و ۹۴ ایستگاه تقلیل فشار در شبکه وجود دارد. همچنین، مجموع خطوط گاز شهری به ۴۵۹ هزار کیلومتر رسیده که معادل ۱۱ برابر محیط زمین است.

مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با بیان این‌که این آمارها نشان‌دهنده انقلابی‌ترین و جهادی‌ترین صنعت در کشور است، گفت: در سال‌های اخیر، میزان گازی که به شبکه تزریق می‌شود به ۸۶۰ میلیون مترمکعب در روز رسیده که در فصل زمستان، به دلیل افزایش مصرف، نزدیک به ۸۰ درصد این گاز در بخش‌های خانگی، تجاری و صنایع جزء استفاده می‌شود. در نتیجه، شرکت ملی گاز ایران مجبور است بخشی از سوخت صنایع مولد و نیروگاهی را به سمت سوخت مایع برده تا بتواند شبکه را کنترل کند.

بهره‌برداری بهینه از منابع گازطبیعی کشور با اولویت مصرف بهینه

توکلی در اولویت قرار دادن رعایت الگوی مصرف برای بهره‌برداری بهینه از منابع گازطبیعی کشور را، تنها راه استفاده بهتر از این نعمت الهی خواند و گفت: الگوی مصرف به این معناست که در مکان‌های عمومی مانند مساجد، مدارس و ادارات، دمای مناسب بین ۱۸ تا ۲۱ درجه سانتی‌گراد تنظیم شود. در منازل نیز با پوشیدن لباس‌های گرم‌تر می‌توان به مدیریت مصرف کمک کرد. به عنوان مثال، کاهش یک درجه سانتی‌گراد دما در منزل می‌تواند منجر به صرفه‌جویی نزدیک به ۶ درصد در مصرف انرژی شود.

به گفته توکلی، برای تغییر این وضعیت و استفاده بهینه از منابع، ضروری است که برنامه‌های جدی برای اصلاح الگوی مصرف و افزایش آگاهی عمومی درباره مدیریت انرژی اجرا شود؛ چراکه توجه به این نکات، نه تنها به حفظ منابع انرژی کمک می‌کند، بلکه می‌تواند تأثیر مثبتی بر محیط زیست و اقتصاد کشور نیز داشته باشد.

پویش «دو درجه کمتر»؛ مثبت‌ترین اتفاق در زمینه مدیریت مصرف گاز

معاون وزیر نفت در امور گاز در بخش دیگری از سخنان خود، یادآور شد: یک اتفاق بسیار مثبت در زمینه مدیریت مصرف گاز در کشور، پویش «دو درجه کمتر» است که توسط آقای دکتر پزشکیان مطرح شد؛ بر اساس این پویش، کاهش دمای منازل و اماکن به میزان ۲ درجه سانتی‌گراد می‌تواند منجر به صرفه‌جویی ۵۰ میلیون مترمکعبی گاز در روز شود که معادل تولید دو فاز میدان گازی پارس جنوبی است؛ این مقدار گاز به اندازه مصرف بعضاً ۳ استان خواهد بود.

وی در ادامه، اظهار کرد: به‌عنوان مثال، در استان اردبیل، مجموع مصرف گاز شامل مصارف خانگی، تجاری و صنعتی حدود ۱۱ میلیون مترمکعب است. اگر همه مردم همکاری کنند و دمای منازل را ۲ درجه کاهش دهند، می‌توانند به شبکه گاز کشور کمک کرده و به اندازه ۵ برابر مصرف استان اردبیل صرفه‌جویی داشته باشند.

توکلی تصریح کرد: این پویش نه تنها به تأمین پایدار گاز در فصل زمستان کمک می‌کند، بلکه می‌تواند از بروز بحران‌های احتمالی نیز، جلوگیری به عمل آورد. با توجه به پیش‌بینی‌های هواشناسی مبنی بر کاهش دما در هفته‌های آینده، همکاری عمومی در این زمینه از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

قدردانی از مردم و همکاری و همدلی آنان

مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در ادامه، خاطرنشان کرد: امسال با توجه به شرایط خاصی که پیش آمد، در آذرماه شاهد افزایش قابل توجهی در مصرف گاز بودیم، این افزایش مصرف باعث شد که بخش زیادی از گاز به مصارف خانگی، تجاری و صنایع جزء تخصیص یابد؛ هرچند در این‌جا لازم است از تمامی همکاران و دست‌اندرکارانی که در این زمینه همکاری کردند، تشکر و قدردانی کنم.

وی در ادامه، افزود: تلاش‌های مستمر این عزیزان باعث شد که حتی یک خانه مصرف‌کننده، چه در نزدیک‌ترین مناطق و چه در دورترین نقاط، دچار قطع گاز نشود. این موفقیت نشان‌دهنده همت و همکاری همه‌جانبه در مدیریت بحران و تأمین انرژی مورد نیاز مردم است؛ از این رو در همین‌جا، از همه کسانی که در این مسیر نقش داشته‌اند، صمیمانه سپاسگزارم.

توکلی با بیان این‌که برای بهره‌برداری بهینه از نعمت گازطبیعی و استفاده حداکثری از این منبع ارزشمند، ضروری است که به نکات مثبت شبکه گاز توجه کنیم، خاطرنشان کرد: ۹۵ درصد جمعیت کشور از گازطبیعی استفاده می‌کنند که این، دستاوردی بزرگ محسوب می‌شود. در گذشته، بسیاری از مدارس و اماکن در نقاط مختلف کشور به سوخت‌های ناایمن مانند هیزم و نفت متکی بودند، اما اکنون با زحمات و تلاش‌های مردم و صنعتگران، این اماکن به شبکه گاز متصل شده‌اند.

استفاده بهینه از منبع خدادادی انرژی با برخورد با متخلفین

به گفته توکلی، تنها راهی که می‌توانیم در فصول سرد سال با افزایش مصرف گاز از این شرایط عبور کنیم، استفاده بهینه از این منبع انرژی است. در صورتی که مواردی از استفاده ناایمن یا انشعابات غیرمجاز مشاهده شود، لازم است تا شهروندان این موارد را به سامانه ۱۹۴ گزارش دهند. این امر یکی از مصادیق مهم امر به معروف و نهی از منکر و نیازمند توجه ویژه شما عزیزان است.

مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران گفت: در نهایت، با همکاری همگان می‌توانیم با رعایت نکات مصرف بهینه، ضمن حفظ این منبع ارزشمند، به تأمین انرژی پایدار برای کشور نیز کمک کنیم.

معاون وزیر نفت در امور گاز در خاتمه سخنان خود، بار دیگر با تبریک مجدد روز مادر به بانوان این سرزمین، تصریح کرد: از همه مادران بزرگوار خواهش می‌کنم که در مدیریت مصرف انرژی در خانه‌ها نقش فعالی ایفا کنند. تجربه نشان داده است که آقایان معمولاً در مواردی مانند خاموش کردن کولر در هوای گرم اقدام می‌کنند، اما در فصل زمستان نیز نیاز است که مادران مهربان و دلسوز خانواده‌ها به مدیریت مصرف توجه ویژه‌ای داشته باشند.

به گفته توکلی، اگر مادران محترم بتوانند دمای خانه را تنها یک یا دو درجه کاهش دهند، این اقدام می‌تواند منجر به صرفه‌جویی ۵۰ میلیون مترمکعب گاز در روز شود؛ بنابراین با همکاری و همت همگان، به ویژه مادران عزیز، می‌توانیم از شرایط سختی که با آن مواجه هستیم عبور کرده و از این نعمت خدادادی به بهترین نحو استفاده کنیم. امیدوارم با تلاش‌های مشترک، بتوانیم به تأمین انرژی پایدار و بهبود وضعیت کشور کمک کنیم.

پایان پیام./

به این مطلب امتیاز دهید.
تبلیغات